Jindřich Šimon Baar: Svíčková bába. Sčítání lidu v Borovně na Plzeňsku přivede místní vdovu Uhrovou do pěkné šlamastyky

2. duben 2023

Starosta Borovna odmítl ještě za císaře pána provést ve své obci sčítání lidu, protože mu to přišlo moc složité. Byl tedy do obce poslán sčítací pan komisař. Postupoval striktně podle předpisů, jen se starou vdovou Uhrovou se nějak neuměl domluvit…

Čte: Josef Nechutný
Napsal: Jindřich Šimon Baar
Dramaturgie: Dominik Mačas
Režie: Miroslav Buriánek
Natočeno: v plzeňském rozhlasovém studiu v roce 2009

Jako dítě prý Jindřich Šimon Baar (1869-1925) rád naslouchal vyprávění příběhů ze života na chodské vesnici. Pod vlivem své „zlaté mámy“ býval už od útlého věku zbožným chlapcem. Po vychození obecné školy nastoupil na domažlické gymnázium. Po maturitě ho čekal na přání matky kněžský seminář. Rodina se po nečekané smrti Baarovy sestry Barbory a kvůli špatnému zdravotnímu stavu otce dostala do svízelné finanční situace a kněžský seminář byl pro nadaného mladého muže jedinou možností, jak dál bezplatně studovat. Být knězem nebylo jeho zbožné přání, ale podvolil se. Se studiem teologie ho smiřoval fakt, že se bude moci věnovat také literatuře. V roce 1892 byl vysvěcen na kněze. Jako duchovní působil v Přimdě, ve Spáleném Poříčí, ve Stochově, v Úněticích nebo v Ořechu. Od roku 1919, kdy odešel do důchodu, žil Jindřich Šimon Baar až do konce života ve svém rodném Klenčí pod Čerchovem, kde je také pochován.

Jindřich Šimon Baar napsal desítky povídek. Za jeho života vyšly například tyto povídkové soubory: Nalezeno na cestě všedního života (1901), Několik povídek (1906), Mžikové obrázky (1909), Milovati budeš (1910), V různých barvách (1910), Ptáci (1910), Z duchovní správy (1911), Skřivánek a jiné povídky (1912), V temných barvách (1916). Jeho nejznámějším románem je příběh o zemitém jihočeském sedlákovi Jan Cimbura.

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.