Jízdárna ve Světcích ohromí svojí velkolepostí i historií

Jízdárna ve Světcích na Tachovsku je unikátní dílo. A i když je teď kvůli epidemii koronaviru zavřená, my vás na prohlídku, nebo spíše audio prohlídku, zveme už teď.

Jízdárna ve Světcích je druhou největší jízdárnou ve střední Evropě a spolu se zámkem ji nechal postavit kníže Alfréd I. Windischgrätz.

Jízdárna v posledních letech prošla rozsáhlou rekonstrukcí a po desetiletích se jí podařilo vrátit zašlou slávu. I dnes vás její velkolepý prostor ohromí. „Hala je 40 metrů dlouhá a 20 metrů široká. Maximální výška celé jízdárny je přes 26 metrů. Úplně nahoře je vzácně zachovaná konstrukce krovu z poloviny 19. století s tak zvanou lucernou,“ popsal kastelán Pavel Voltr.

Zámek pro koně

Koně byli ve Světcích na prvním místě a jízdárna byla jejich zámkem. Podle Pavla Voltra kníže Windischgrätz na koních ani na vybavení pro ně nikdy nešetřil. V přízemí jízdárny se po obou stranách nacházely stáje, na každé straně pro dvanáct koní. Na severní straně byly postrojové komory a na té protější zase místnosti sedlací. Patro jízdárny patřilo většinou dámskému doprovodu. „Pro tuto společnost tu byly zařízené, ne úplně luxusní, ale určitě hodně vítané, pohostinské pokoje,“ upřesnil kastelán.

V patře se nachází také několik menších lóží pro diváky a jedna velká pro knížete Windischgrätze. „Kníže jízdárnu nechal postavit až v důchodu, bylo mu 71 let. Dlouhá léta byl vdovcem a jeho všechny děti už byly poměrně odrostlé. Takže generál Windischgrätz měl na ty své milované koně a projížďky nejvíce času v důchodu,“ dodal Pavel Voltr.

Veřejnosti se jízdárna ve Světcích pravděpodobně otevře společně s dalšími památkami 25. května.

autoři: Martina Sihelská , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související