Jižní Plzeňsko láká turisty. Má co nabídnout

22. srpen 2017

Turistů na jižním Plzeňsku ubývá a zároveň přibývá. Stále méně je těch, kteří tady chtějí strávit víc než jeden den. Okolí Nepomuku, Blovic nebo Stoda láká spíš ke kratším výletům. Hrady, tvrze, zámky, rozhledny nebo polozapomenuté přírodní scenérie, to všechno můžete na jižním Plzeňsku objevit.

„Krajina není až tak hustě osídlená. Je tady spousta památek. Zajímavá je zřícenina hradu Vlčtejn a Skála, jsou zde různé kapličky, opravované špýchary anebo zámky,“ přiblížila rozmanitou krásu regionu ředitelka Muzea jižního Plzeňka v Blovicích Radka Křížková Červená. Za jednu ze zapomenutých památek považuje samotnou budovu muzea, kdysi gotickou tvrz.

Ročně navštíví muzeum přibližně 13 tisíc lidí. Rekord přinesl rok 2015, kdy byla Plzeň Evropským hlavním městem kultury, a Blovice se k celému projektu připojily.

„Musím říct, že většina návštěvníků je překvapena v jakém je zámek stavu a co nabízí. Nedochovaly se nám sice původní zámecké interiéry ani mobiliář, zato muzejní expozice, která mapuje historii regionu jižního Plzeňska – jeho zvykosloví a běžný život –, se kterým se mohou návštěvníci setkat, je nesmírně podnětný,“ řekla Radka Křížková Červená.

Stod láká turisty na opravený Křížový vrch

Pokles ubytovaných, ale naopak nárůst jednodenních turistů zaznamenali také ve Stodě. Ten je pro mnohé především průjezdním městem na cestě do Domažlic. I tady je co objevovat, připomíná Pavel Cíp z místního informačního centra: „Stará pošta, kostel, nově opravená špitální kaple a samozřejmě Křížový vrch, na kterém je koste sv. Kříže přestavěný na rozhlednu, která je vzdálená zhruba pět kilometrů od Stoda.“

Čtěte také

Rozhledna prochází dlouhodobou rekonstrukcí. Letos se dočká kompletní nové fasády. „Měla by být dokončená do konce srpna. Ještě na jaře tohoto roku jsme upravili podlahu bývalé lodi kostela. Velmi pyšní jsme také na to, že se nám podařilo soustředit zbytky torza soch bývalé křížové cesty, která vedla na Křížový vrch. Tyto torza mají možnost návštěvníci také vidět,“ doplnil Pavel Cíp.

Rozhledna na Křížovém vrchu je otevřena až do konce října o víkendech a o svátcích vždy od 10 do 17 hodin.

autoři: jnm , jik
Spustit audio