Joe Cocker & Jennifer Warnes: Up Where We Belong

20. květen 2022

Zpěvák Joe Cocker se rozhodně nemohl pochlubit nosným, školeným hlasem. Na většině pěveckých soutěžích by asi neuspěl. Přesto se vypracoval k pověsti jedné z největších pěveckých hvězd 20. století.

Když se v r. 1968 začala osobitě zpracovaná skladba With A Little Help From My Friends, tedy S malou pomocí mých kamarádů, šplhat vzhůru v mnoha hitparádách, mnozí muzikanti i hudební fanouškové to komentovali po svém, mnozí s výhradami. Písnička pocházela z repertoáru Beatles, ale zmíněnou verzi natočil Joe Cocker. Kolovaly dohady o tom, jak budou Brouci reagovat, včetně těch, že nové aranžmá odsoudí. Opak byl však pravdou. Byli nadšení a Cockerovi poslali v tomto smyslu telegram, kde mu pogratulovali. A navíc mu pomohli s tiskovou propagací.

Joe Cocker byl v té době nazýván bílým zpěvákem s černým hlasem. To bylo dáno dispozicí jeho drsného vokálního projevu. V té době se o něco podobného snažilo více vokalistů, včetně největších hvězd. Pro Paula McCartneyho byl jedním z největších vzorů Little Richard, Mick Jagger čerpal inspiraci z hlasu Muddyho Watterse. A Joe Cocker? Ten chtěl zpívat jako Ray Charles. Co se tedy týkalo zemitého pojetí písní, někomu se to povedlo, mnozí se ale vrátili k použití vlastní barvy hlasu. Kapely a zpěváci sice čerpali z černošských vzorů, ale zároveň si budovali vlastní, zcela nový projev. Cocker měl tu výhodu, že jeho neučesaný hlas byl tzv. od Pána boha.

Narodil se v Sheffieldu, vyučil se instalatérem a od mládí ho to táhlo k muzice. Neustrnul však jen u r´n´b, nebo soulu, ale mohli jsme ho slyšet i v pomalých baladách jako Up Where We Belong společně se zpěvačkou Jennifer Warnes.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.