Juice Newton: Queen of Hearts

Americká zpěvačka Juice Newton se dodnes může pochlubit tím, že v roce 1981 bylo její video Angel of the Morning prvním klipem country hudby, vysílaným v hudební televizi MTV.

Když Hana Zagorová nazpívala písničku Spěchám, mnozí posluchači se sice pozastavovali nad veršíky kámoškou a sámoškou, ale marná sláva, pro zpěvačku to byl další výrazný a v médiích hojně frekventovaný hit. Vypráví se, že skladbu objevil Karel Vágner, když byl na návštěvě v Americe, kde skladbu slyšel a hned ho napadlo, že by v domácí úpravě slušela i nějaké české zpěvačce. A po kom myslíte, že sáhl... Haně Zagorové se skladba líbila, a sympatická jí byla i žánrová orientace Juici Newton, pohybující se mezi popem a country. Ta šestkrát obsadila svými písničkami první místo v různých typech hitparád právě od country až po univerzální hitparády popové.

Píseň Spěchám se v originální verzi jmenuje Queen of Hearts a napsal ji Hank De Vito, steel kytarista doprovodné skupiny zpěvačky a houslistky Emmilou Harris. Poprvé ji ale natočil Dave Edmunds, ale úspěch byl, povězme jen lehce nadprůměrný. Nejúspěšnější verzi dodala až Juice Newton v r. 1981 a zpopularizovala ji po celém světě. A získala zlatou desku. V následujícím roce 1982 obdržela nominaci na Grammy za nejlepší zpěvačku v kategorii country. V červnu 2014 byla tato verze písně vyhodnocena na 92. místě v seznamu 100 nejlepších country písniček všech dob.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.