Kalvárie v Radnicích zaujme věřícího i ateistu, a to nejen díky nahé postavě

17. červen 2023

Kalvárii najdete ve městě Radnice na Rokycansku. Začíná u Městského rybníka a je zakončena kaplí Navštívení Panny Marie ze 40. let 18. století a poustevnou. Po cestě ke kapli se můžete kochat výhledy na město a okolí nebo obdivovat jen několik let staré sluneční hodiny.

Kalvárie je odvozena od Golgoty – místa, kde byl ukřižován Ježíš Kristus. Těchto lokalit je po světě mnoho a ačkoliv je původní význam tohoto názvu spojen s velkým utrpením, ničeho takového se v Radnicích rozhodně bát nemusíte.

„Je to křížová cesta z roku 1883 tvořená 14 kamennými sloupky na trojdílném podstavci s hranolovými kapličkami na dříku. V každém tom zastavení býval kdysi obrázek, a dnes je tomu tak zase. Křížová cesta byla totiž od roku 2008 restaurována, kdy jsem dal podnět k tomu, aby se opravila. Slouží k procházkám, relaxaci a odpočinku s nádherným výhledem na Radnice a okolí,“ uvedl místostarosta Radnic František Blovský.

Místo tedy není určeno pouze pro věřící, ale pro kohokoliv, kdo má rád přírodu, výhledy a nebojí se příjemného výšlapu do mírného kopce: „Vzniklo něco, co lidi přitáhne. Dříve se sem konaly křesťanské poutě a člověk si sem chodil také odpočinout a porozhlédnout se po kraji, kde jsou vidět třeba i kostely. Lidé se takto dříve domlouvali, jelikož kostely byly vidět ze všech možných stran,“ sdělil místostarosta.

Vaši pozornost upoutá nahá postava

Po cestě vzhůru ke kapli Navštívení Panny Marie a poustevně nelze přehlédnout unikátní sluneční hodiny z roku 2020, které mají podobu nahého člověka: „Šlo o akci Oživlé špalky, kdy byly za pomoci umělců, kteří v Radnicích tvořili nejrůznější sochy a díla, navráceny pokácené lípy zpět na své místo, kde původně rostly, a do radnické krajiny obecně,“ řekl František Blovský.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související