Kaple sv. Rocha nad Úsovem byla postavena před čtyřmi sty lety. Její vznik provází několik legend

24. září 2024

Jednou z nejstarších drobných sakrálních staveb v kraji je unikátní manýristická kaple stojící na kopci nad městečkem Úsovem na Šumpersku v Olomouckém kraji. Je zasvěcená sv. Rochovi a její kořeny sahají do doby třicetileté války, kdy se podobné stavby spíše bořily, než stavěly. Byla vybudována v roce 1624 manželkou mocného zakladatele slávy rodu knížat z Lichtenštejna.

Svatý Roch je světec pocházející z jižní Francie. Už od středověku byl uctíván jako ochránce nemocných, zejména jako patron chránící proti moru. Založení kaple má prý na svědomí kněžna Anna z Boskovic. Anna a její sestra Kateřina byly dcerami Jana Šembery z Boskovic, posledního mužského potomka tohoto slavného rodu. Obě urozené panny se provdaly za Lichtenštejny, a tak Úsov v roce 1597 připadl tomuto rodu.

Anna z Boskovic i její manžel Karel z Lichtenštejna byli luteráni. Ke katolické víře konvertovali však ještě před stavovským povstáním. A zde je první pověst o vzniku kaple. Podle ní se Karel z Lichtenštejna stal katolíkem už v roce 1611 právě v Úsově. Kaple tak má být důkazem jeho návratu do lůna římskokatolické církve.

Druhá legenda říká, že zde stávala strážní věž a tu později Anna nechala přestavět na kapli. Podle další pověsti kněžna Anna cestovala kočárem přes kopec nad Úsovem a najednou se spřežení samo od sebe zastavilo a koně poklekli. Kněžna v tom viděla Boží pokyn, a protože místo bylo pro stavbu vhodné, dala zde vybudovat kapli.

Zezadu kaple vypadá velmi štíhle

Kaple s krásným výhledem

Místo vybrala opravdu skvěle. Kaple stoji na protáhlém hřbetu jihovýchodně od Úsova v nadmořské výšce přibližně 300 metrů. Stavba je orientovaná podle tehdejších zvyklostí oltářem k východu. Má obdélníkový půdorys, zakončený na východní straně obloukem, s prolomeným vstupem do sakristie. Sakristie je zaklenuta kopulí, zatímco samotná kaple má klenbu valenou.

Kaple byla vybudována v manýristickém slohu a patří tak k unikátním stavbám i v širším okolí. Můžeme se dnes už jen domnívat, jaký byl její vzhled po dokončení. Krátce po svém dokončení byla totiž zdevastována během švédských tažení Moravou. I tak prozrazuje manýristické zaměření stavby například vstupní portál kaple, který zdobí erb Boskoviců a Lichtenštejnů. Při restaurování byly pod původní malbou objeveny další štuky, které jsou velmi vzácnou ukázkou dobové výzdoby kaple.

Portál zdobí erb Lichtenštejnů

Od kaple vede do Úsova lipová alej, až k vodojemu, kde se napojuje na polní cestu mířící do centra Úsova. Pohled na letecké snímky prozrazuje, že kaple byla v minulosti postavená u dálkové cesty vedoucí z Olomouce na sever do Kladska. Ta vycházela z Králové a podél kaple vedla přímo do Úsova na zdejší náměstí.

Přestože byla kaple v minulosti několikrát vyloupena, dochovala se část jejího cenného inventáře. Asi nejcennější je obraz zobrazující vznik kaple. Tempero-olejové dílo oválného tvaru s kněžnou Annou držící model kaple představuje její podobu ještě bez sakristie, ovšem se sanktusovou vížkou. Patří k nejstarším dochovaným malířským dílům severní Moravy. Kromě kaple je na něm vidět i původní podoba úsovského zámku ještě coby renesanční tvrze. A také poutní kaple sv. Barbory postavená rovněž na přelomu 16. a 17. století na kopci východně od Úsova, která už dnes bohužel nestojí.

Obraz znázorňující postavení kaple ukazuje i další úsovské reálie

Kaple sv. Rocha je dodnes proslulá svou poutí, která probíhá každý rok v srpnu. Za návštěvu ale stojí i mimo tuto událost. Je od ní krásný výhled do okolí. Posezení s pohledem do údolí řeky Moravy je jako stvořené k zamyšlení, a to nejen nábožnému.

Spustit audio