Kapr načerno

Vaříte s ČRo Plzeň , Vaří Mirka Kuntzmannová

Kapr načerno je snad nejstarší přípravou štědrovečerního kapra. Můžete letos překvapit rodinu a takto upraveného kapra na slavnostní vánoční tabuli servírovat. Dříve se takto upravený kapr podával se šiškami či noky, v současné době ho nejčastěji podáváme s kynutým či houskovým knedlíkem. Je lépe připravit omáčku den předem, aby se dobře proležela a chutě se prolnuly.

Suroviny na šest až osm:

2 kg očištěného vykuchaného kapra

300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)

1 cibule

150 g másla

1 lžíce cukru

1–2 citróny

2 lžíce hladké mouky

2 lžíce strouhaného perníku

2 lžíce švestkových povidel

divoké koření (bobkový list, nové koření, celý pepř)

30 g rozinek

30 g oloupaných mandlí

2 dl červeného vína

50 g vypeckovaných sušených švestek

ocet podle chuti (nejlépe jablečný nebo vinný)

sůl

Postup:

Očištěného, vykuchaného, opláchnutého kapra rozdělíme na dvě půlky, které nakrájíme na celkem cca 10 dílů. Porce ryby pak vložíme do osolené vařící vody a zvolna vaříme asi 12–14 minut. Uvařenou rybu opatrně vyjmeme z vody a odložíme.

Očištěnou a opláchnutou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky a osmažíme, společně s částí cukru na polovině másla do světle hnědého zabarvení.

Do zeleninového základu přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, trochu octa, přilijeme scezený vývar z ryb a zahustíme zásmažkou, připravenou z druhé části másla a hladké mouky. Dobře promícháme, přidáme strouhaný perník, divoké koření, povidla a za častého míchání zvolna vaříme nejméně hodinu.

Během vaření podléváme červeným vínem.

Dobře provařenou omáčku dosolíme, podle chuti přidáme cukr a citrónovou šťávu a přes síto ji propasírujeme.

Na závěr do omáčky vložíme namočené rozinky a sušené švestky, nakrájené na plátky a spařené, oloupané, na nudličky nakrájené mandle.

Podáváme tak, že kapra přelijeme omáčkou a jako přílohu volíme houskové knedlíky.

Příprava tohoto jídla vám potrvá přibližně 2 hodiny.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň