Kapr s pistáciovo pohankovou krustou

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Josefa Jaroše, šéfkuchaře z Lázeňského domu v Konstantinových Lázních

Suroviny:

4 porce kapra
160 g flory
70 g pistáciových mletých jader
90 g strouhaného eidamu
60 g pohankové mouky
3 lžíce čerstvého nastrouhaného křenu
4 lžíce zakysané smetany
2 lžíce bílého vína
sůl, rybí koření
ovesné vločky
citrónová šťáva

Postup:

Kapra důkladně omyjeme, pokapeme citrónovou šťávou, osolíme, posypeme rybím kořením a obalíme v pohankové mouce. V předehřáté troubě rozpustíme v pekáčku polovinu flory, vložíme porce kapra hřbetem dolů a opečeme. Opečeného kapra podlijeme trochou vody a pečeme asi 20 minut.

Mezitím si připravíme krustu. V míse smícháme najemno mletá pistáciová jádra, nastrouhaný sýr a křen, přelijeme zakysanou smetanou, vínem a zamícháme.

Porce obrátíme hřbetem nahoru a na povrchu pomažeme krustou, posypeme ovesnými vločkami a přelijeme zbytkem rozpuštěné flory. Pečeme asi 10 minut až je krusta zlatohnědá.

Přílohy: vařený brambor, bramborová kaše, zeleninový salát

autor: šéfkuchař