Karel Reitmeier: Pytlákův konec

14. červen 2020

V Povídkovém čtení na víkend vám tentokrát představíme Karla Reitmeiera, německy píšícího autora druhé poloviny 19. a první poloviny 20. století. 

Z díla Karla Reitmeiera jsme pro vybrali povídku Pytlákův konec. Příběh o lovecké vášni, vraždě, lásce a pozdní lítosti vyšel ve sborníku s názvem Šumavské povídky, který v roce 1998 připravili a vydali studenti a učitelé gymnázia v Českém Krumlově. V překladu Pavly Marchalové vyšel text v češtině vůbec poprvé. Povídka byla původně zveřejněna v německém literárně vlastivědném sborníku Der Böhmerwald, který vycházel na přelomu 19. a 20. století a své texty v něm uveřejňovali německy píšící autoři ze Šumavy.

Karel Reitmeier je rodákem z Ronšperku, tedy dnešních Poběžovic na Domažlicku. Po gymnáziu v Domažlicích, které po dvou ročnících opustil, odešel v roce 1874 studovat na učitelský ústav do Českých Budějovic, dva roky nato pak na učitelský ústav v Praze, kde roku 1879 studia dokončil. Byl učitelem v Bělé nad Radbuzou (Weißensulz), ve Všerubech (Neumark), ve Svaté Kateříně (Sankt Katharina), v Cejsicích u Vimperka.

Spolupracoval s několika regionálními periodiky, jako byl třeba tachovský list „Tachauer Grenzbote“ či železnorudský časopis „Waldheimat“, také s vimperským Steinbrenerovým nakladatelstvím.

Nevíme, kdy dal milované Šumavě vale, podle poběžovické křestní matriky zemřel 20. února roku 1944 ve Znojmě, které bylo tehdy součástí nacistické „Třetí říše“.

Čte: František Špaček
Připravila: Martina Toušková
Dramaturgie: Martina Toušková
Překlad: Pavla Marchalová
Zvuk: Ondřej Franěk
Režie: Jakub Doubrava
Produkce: Petra Spilková
autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio