Karlovarská knihovna se zaměří na ochranu zvířat

15. únor 2006
Tento pořad

Informačním centrem pro ochranu zvířat v regionu se stane Krajská knihovna v Karlových Varech. Umožní jí to dotace 15 tisíc korun, kterou získala v rámci grantového programu Vzdělávání a osvěta vyhlášeného Nadací na ochranu zvířat. Peníze knihovna využije především na dlouhodobý cyklus přednášek na téma ochrana zvířat a přírody, které budou určené pro základní školy v kraji.


V únoru byl zahájen cyklus přednášek, který se bude konat každý měsíc, s výjimkou letních prázdnin. Využíván je hlavní sál nové budovy s kapacitou kolem 150 míst. Pro velký zájem si školy, na které je program přednášek orientován, musí místa rezervovat.

Knihovna v současnosti usiluje o získání dalšího grantového programu, zaměřeného na ochranu přírody. Ve hře jsou tentokrát statisíce korun. Případný úspěch by umožnil další rozvoj přírodovědného infocentra. Pokud tyto peníze knihovna získá, oslovila by zájemce v mnohem větší míře. Kromě přednášek a besed by knihovna ráda doplnila knihovní fond nejen o další odbornou, ale i populárně naučnou literaturu a informace na nosičích CD-ROM.

Krajská knihovna se již delší dobu orientuje na balneologický program. Po otevření nového objektu za 85,6 milionů korun v loňském prosinci získala po mnoha letech odpovídající místo pro historický fond unikátní balneologické literatury, který dále rozšiřuje. Dosud má přibližně 1700 svazků. Právě balneologická, a nově i ekologická literatura, mají být v budoucnu specializacemi krajské knihovny.
autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio