Karlovarské knedlíky. Luxusní příloha
V takové podobě, jak jsou dnes známé, existovaly zhruba ve 30. letech minulého století. Za pár let budou tedy karlovarské knedlíky slavit 100. výročí.
- 10 rohlíků nebo housek
- 50 g másla
- cca 350 – 450 ml mléka
- 3 vejce
- trochu hrubé mouky, cca 70 g
- petrželová nať, špetka mletého muškátového oříšku
- sůl
- máslo na omaštění
Jeden den staré pečivo nakrájíme na kostičky a na plechu je v troubě při cca 80°C necháme chvíli oschnout. Pak pečivo přendáme do mísy a pokapeme rozpuštěným máslem. V mléce rozkvedláme žloutky a nalijeme na pečivo. Promícháme a necháme stát tak dlouho, dokud se tekutina nevsákne. Poté přidáme mouku, jemně nakrájenou petrželku, mletý muškátový oříšek, osolíme, promícháme a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků.
Potravinářskou fólii nastříháme na požadované rozměry. Z těsta tvoříme 4 válečky a zabalíme je do připravené fólie. Během balení utahujeme, aby nevznikly v těstě vzduchové bubliny. Konce fólie dobře uzavřeme. Vaříme v páře asi 15 minut. Vařené knedlíky vyjmeme z fólie a nakrájíme je na plátky, nejlépe pomocí nitě. Ještě horké je polijeme rozpáleným máslem.
Podáváme jako přílohu k zadělávaným pokrmům, k drůbeži, smetanovým omáčkám, ke zvěřině apod.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.



