Kasárny v Janovicích nad Úhlavou přesně před dvaceti lety opustili vojáci, dnes v nich sídlí firmy i domov pro seniory

14. září 2023 10:50, aktualizováno

Kasárny v Janovicích nad Úhlavou byly původně určeny až pro tři tisíce vojáků. Dnes zhruba padesátihektarový areál slouží firmám i k ubytování a patří městu. K zásadní změně došlo přesně před dvaceti lety.

„Od jara roku 2003 probíhala jednání, zda tu kasárny zůstanou, nebo ne. Nakonec bylo nabídnuto městu, aby areál převzalo, jednalo se o dar od České republiky. Dostali jsme do správy majetek zhruba za miliardu korun, což bylo pro město poměrně velké sousto,“ vzpomíná starosta Janovic nad Úhlavou Michal Linhart, který je v úřadu od roku 2002, takže odchod vojáků a vše, co následovalo, zažil na vlastní kůži.

Vedení Janovic rozhodlo, že obrovský areál převezme, nechtělo, aby zde hospodařil cizí subjekt. V roce 2004 ho na třicet let pronajalo místní firmě Develop Start. Ta má na starosti jeho správu, údržbu i pronájem budov. V areálu sídlí aktuálně přes padesát podniků. Některé fungují v pronajatých prostorách, jiné postavily své vlastní na pozemcích, jež jim město prodalo. Najdeme zde ale i malé živnostníky. „Je tu taková všehochuť – kovovýroba, dřevařské závody, autodílny i velké sklady nadnárodních společností. Denně se tu pohybuje zhruba tisíc lidí,“ říká jednatel Develop Start Jan Petrů.

Areál je od města odtržený

Své místo našel v areálu i domov pro seniory Clementas, který tu právě oslavil čtvrté výročí. Jeho kapacita činí 229 klientů a aktuálně je zcela naplněn. Domov představuje mimo jiné významného zaměstnavatele regionu, pracuje v něm 110 lidí z celého Klatovska. V bývalých kasárnách narazíme i na čerpací stanici a v neposlední řadě na prostory s celkem asi stovkou bytů.

Až na výjimky areál vypadá hezky, některé budovy nicméně na využití stále čekají. Město má navíc ještě jeden nesplněný cíl. „Přáli bychom si, aby se bývalé kasárny nějakým způsobem spojily s městem. Areál je od samotných Janovic vzdálený asi kilometr a nyní je trochu odtržený. Ale vybudovat byť jen jednoduchý chodník je velmi nákladné a navíc náročné, protože všude kolem se nacházejí cizí pozemky. Zatím se nám bohužel nedaří přijít na řešení,“ uzavírá Michal Linhart.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.