Kašna Velbloud na plzeňském náměstí Republiky prochází opravou

15. březen 2021 17:00, aktualizováno

Jedna z plzeňských kašen na náměstí Republiky potřebuje opravit. Již v loňském roce začala z nádrže kašny inspirované velbloudem z plzeňského městského znaku unikat voda. Opravy by měly být hotové do Velikonoc.

Plot bude kolem kašny stát do konce března

Okolo jedné z kašen na náměstí Republiky stojí plot. V žulové nádobě kašny Velbloud se objevily už vloni praskliny, kterými unikala voda. S opravami se začalo minulý týden. Pracovníci nyní do kamenné nádoby umístí olověnou vanu, kterou vymodelují a vybrousí z olověných plátů. Ta zamezí průsakům vody trhlinami. Práce na kašně by měly být dokončeny do 31. března.

Plzeňské kašny se v minulosti opravovaly již několikrát

Kašny už se opravovaly dvakrát, a to v roce 2014 a 2015. „Musím říct, že zrovna v roce 2015 to byla oprava vynucená tím, že je poničili vandalové,“ sdělila mluvčí Správy veřejného statku města Plzně Radka Žáková. Kašny na náměstí Republiky se kontrolují každoročně a v případě nutnosti se opravují.

„Celková částka za všechny vodní prvky v centru města čítá z městského rozpočtu 700–800 tisíc korun. Jen spuštění všech vodních prvků jako jsou další fontány, pítka a pumpičky stojí přes 90 tisíc korun,“ doplnila Radka Žáková.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio