Kašnu v Přešticích na jihu Plzeňska zdobí bronzová prasátka

14. červen 2019 14:30

Kašna v Přešticích dostala svoji současnou podobu teprve nedávno. Při velké rekonstrukci náměstí v roce 2010. Dnes je osvěžujícím prvkem v letním horku, v zimě zase slouží jako základna pro betlém. Kromě sochy svatého Václava ji střeží také skupinka prasátek.    

Kamennou kašnu tvoří klasická obruba, uprostřed stojí sloup, ze kterého vedou dva chrliče vody. Na sloupu stojí socha svatého Václava. Vše by působilo docela staromódně, nebýt nápadu, který kašnu doslova oživil.

Na chrličích i na obrubě jsou malá bronzová prasátka jako odkaz na dlouholetou tradici chovu speciálního masného plemene chovaného právě v Přešticích. Podle Michala Bejčka, místního historika, se záměr s instalací sošek prasátek nejprve řadě lidí nelíbil. Dnes už jsou na ně ale všichni zvyklí.

Prasátko možná nosí štěstí

Alespoň to můžeme usuzovat z toho, jak jedno z prasátek, které se spokojeně válí na obrubě kašny, má vyleštěný povrch od častých dotyků kolemjdoucích. Zkuste to sami, až si do Přeštic uděláte výlet. V horkém létu zastávka u kašny s průzračnou vodou jist přijde vhod.   

O prasátka ale nepřijdete ani v zimě. Přeštická kašna hraje důležitou roli v době adventu. Je zazimovaná, ale její plocha skýtá zázemí pro nasvícený přeštický betlém.   

autor: Pavel Halla | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio