Každý z nás kolem sebe „postrkuje vagónky“

27. prosinec 2015

Ruku na srdce – náhody neexistují. V roli autora stejnojmenné knihy nás ve studiu navštívil moderátor a hudebník Petr Rajchert. A mile překvapil mimo jiné i tím, že do Plzně přivezl svoji manželku, výtvarnici Barboru Srncovou.

K existenci náhod se Petr staví velice skepticky. Každý člověk podle něj upravuje chod svého života skrze jakési vagónky, které postrkuje. Ovlivňuje tím děj věcí kolem sebe i skladbu lidí, kteří ho obklopují. A po čase se mu důsledky jeho počínání vrací. Jde o jakousi parafrázi přísloví o božích mlýnech.


Právě mu vyšla kniha Ruku na srdce, náhody neexistují. Jde o dobrodružně romantický thriller. Jeho základ ale tvoří vztah muže a ženy. „Vždycky mi vrtalo hlavou, proč je tolik rozvodů nebo proč je tolik nešťastný lidí, kteří si nemůžou nikoho najít, a přitom by to měla být jedna z nejpřirozenějších věcí,“ přiblížil motiv své knihy Petr Rajchert.

Prvním čtenářem jeho prozaické prvotiny „Ruku na srdce, náhody neexistují" byla jeho manželka. A na knížce se jí dost věcí nelíbilo. První ohlasy čtenářů ale svědčí o tom, že se tenhle thriller plný vyhrocených situací a nečekaných zvratů líbí. Na knize Rajchert pracoval s přestávkami skoro 6 let a vždy usedal k prázdné stránce, aniž by tušil, kam se děj příběhu bude dál ubírat. Překvapoval tak často sám sebe tím, co se právě v knize událo.

Čtěte také

Petra Rajcherta mnozí znají z jeho působení ve skupině Chinaski i z role Otakara v seriálu Život na zámku. V současnosti působí jako moderátor České televize – ze studia v Ostravě vysílá Dobré ráno na ČT 2 a nesmírně si téhle příležitosti považuje. Vždy na jeden týden v měsíci se do Ostravy odstěhuje a vstává ve čtyři hodiny.

Petr Rajchert se  existenci náhod staví velice skepticky

Co je pravdy na tom, že je Petr Rajchert stydlivý typ? Jak vzpomíná na desetiletí se skupinou Chinaski? Chystá se na dráhu spisovatele a bude psát i dál?

Poslechněte si celý rozhovor Stanislava Juríka s Petrem Rajchertem a jeho manželkou Barborou Srncovou.

Spustit audio