Kdo hledá „pixlu“, najde!

31. srpen 2020

Brdy, naše nejmladší Chráněná krajinná oblast, má bohatou vojenskou minulost. Její pozůstatky můžeme na mnoha místech dodnes nalézt například v podobě vojenských krytů, kterým se říká „pixly“ .

Psal se 15. březen 1939 a v rámci Brd došlo k převzetí kasáren ve Strašicích a Jincích německou brannou mocí.  Od května téhož roku pak začal wehrmacht na brdské dělostřelecké střelnici pravidelně cvičit. Střelnice dostala také nový název – Truppenübungsplatz Kammwald.

Vystěhování brdských obcí

Roku 1940 se okupanti rozhodli vystavět střelnice nové. Na základě výnosu říšského protektora se tedy začaly vystěhovávat brdské obce, které spadaly do tří politických okresů – Rokycany, Blatná a Hořovice. Během následujících dvou let byly postupně vystěhovány vesnice Přední a Zadní Záběhlá, Velcí, Padrť, Kolvín, Skořice, Příkosice, Myť, Štítov, Vísky, Trokavec a Hořice.

Němí svědkové válečných událostí

Z tohoto období se zachovaly například právě již zmiňované „pixly“. Kupříkladu v prostoru bývalé střelnice označované III. Skorchitz (na katastru obce Skořice) se jedná o celkem třináct těchto krytů a pozorovatelen. Název „pixly“ si od českého národa vysloužily díky svému hranatému vzhledu. Dokonce vznikl výraz „pixlologie“. Někteří jedinci dodnes vyhledávají právě tyhle objekty, vydávají se za nimi i méně přístupným terénem a odhalují tak část této neradostné historie.

Výchozí bod

Pokud se řadíte spíše mezi dobrodruhy, kterým není hůře přístupný terén cizí, může vám jako výchozí místo pro objevování těchto vojenských útvarů posloužit například „pixla“ uPříkosic poblíž vrchu Přecek. Lépe viditelný je pak objekt pod obcí Skořice směrem na Myť, kde tvoří zajímavou kulisu nad loukou.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroje: Český rozhlas Plzeň , Brdy: 77 romantických , dobrodružných a tajemných míst
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.