Kdo nezná svůj kraj, jakoby neměl domov

14. prosinec 2015

Jaroslav Vyčichlo pátrá po historii a zaniklých památkách Karlovarska. Už před šesti lety založil a dodnes provozuje internetový portál Památky a příroda Karlovarska. Tehdy mu bylo pro někoho teprve 25 let, pátrání po zaniklé historii ho naštěstí pro nás baví do teď.

Jak se vlastně hledají zapomenuté historické památky, zaniklá místa, kde dřív, dávno před vysídlením pohraničí a postavení nepostupné železné opony žili lidé jako my? Podle Jaroslava Vyčichla je hledání ztracených míst práce na celý život a bez opravdového nadšení a zápalu by to dělat nemohl.

Titěrné a zdlouhavé pátrání v archivech, ve starých zažloutlých mapách a dobových fotografiích, pokud nějaké jsou, až po náročné terénní hledání míst v mapách, mu komplikují hned tři historické milníky západočeského pohraničí.

Druhá světová válka, poválečné vysídlení německého obyvatelstva a vznik železné opony. Ta pohraničí na západě Čech uzavřela na dlouhá desetiletí. Západočeské pohraničí, které bylo vinou železné opony dlouhá desetiletí odříznuté od zbytku republiky, už pomalu ožívá. Některé historické památky ale navždy zanikly, jiné se i teď, čtvrt století od pádu železné opony, daří ještě objevovat a obnovovat.


Kdo nezná svůj kraj, jakoby neměl domov.

K práci na internetové topografické encyklopedii, jak svoje dílo skromně nazývá, se dostal přes lásku k historii. Už jako malý kluk rád jezdil po hradech a zámcích po celé České republice a v devadesátých letech se zapojil, do obnovy těch památek, které už skoro neexistovaly. S kamarády jezdil „brigádničit“ na různé středověké hrady. Spíš zříceniny a ruiny, často jen pouhé obvodové zdi bez popisků.

Odtud vedla jeho cesta amatérského historika, encyklopedisty, fotografa, ale hlavně milovníka historie a přírody Karlovarského kraje k založení vlastní internetové encyklopedie. Dnes, po šesti letech od spuštění provozu stránek, má za sebou také řadu ocenění a citují od něj i odborníci a média. Spolupracuje s Karlovarským krajem, pomáhá i městům a obcím v pátrání po historii. Přesto naštěstí ani dnes jedenatřicetiletý Jaroslav nezpychl a nezpohodlněl.

Můžete ho potkat i vy, jak někde ve křoví s fotoaparátem, poznámkovým blokem a mapou a hlavně stejným nadšením, pátrá po dalším kousku historie Karlovarského kraje. Stejně jako před šesti lety. A jeho dílo můžete posoudit přímo na jeho stránkách Památky a příroda Karlovarska. Kéž by každý kraj měl svého Jaroslava Vyčichla!

Jaroslava Vyčichla můžete potkat, jak s fotoaparátem, poznámkovým blokem a mapou a hlavně stejným nadšením, pátrá po dalším kousku historie Karlovarského kraje
autor: Pavel Halla
Spustit audio