Kefír místo mléka, vaření kapusty i chybějící poklička. Babské rady přináší kuchyňské vychytávky
Chybí vám při pečení vajíčko? Nahraďte ho uvařenou bramborou. Babské rady přicházejí s všehochutí vychytávek do kuchyně. Inspirujte se!
V pepřence se vám nebudou ucpávat malé otvory, když do pepře vložíte kuličku suchého hrachu.
Bílky šlehejte vždy v porcelánové nebo skleněné míse, ať neztratí svoji bílou barvu. Hliníková nádoba zbarví bílky do šeda.
Pokud vám chybí poklička k pánvi, nahraďte ji pečicím papírem, který bude zhruba o 2 centimetry větší, než je průměr pánve. Ochrání okolí před prskajícím tukem a poté ho stačí utřít papírovým ubrouskem a uschovat pro další použití.
Pokud na pánvi budete smažit palačinky, nejdřív ji potřete syrovým bramborem, palačinky se poté nebudou lepit a trhat.
Pokud je maso v omáčce tužší, přidejte dvě kávové lžičky medu a maso změkne. Med může při pečení nahradit cukr, použijte ho však ve dvojnásobném množství.
Mozzarella se nejsnáze pokrájí, když ji před úpravou vložíte na pár minut do mrazicího boxu.
Při smažení v trojobalu můžete zkusit vyměnit běžné mléko za kefír, těstíčko chutná mnohem lépe.
Uvařená vejce slijeme a zatřeseme s nimi v hrnci, aby skořápky popraskaly. Pak je zalijeme studenou vodou, ta vnikne pod povrch skořápky a loupání je potom hračka.
Při vaření kapusty a zelí se často linou kuchyní různé nepříjemné vůně, stačí proto do hrnce s vodou přidat starší kůrku chleba, ta zápach pohltí.
Zeleninová polévka bude lépe chutnat, když všechnu zeleninu nejprve osmažíte.
Zbytek ztvrdlé hořčice promíchejte se šťávou z citronu a pár kapkami oleje – vrátí jí původní konzistenci.
Související
-
Recept na nejlepší palačinky podle cukráře Josefa Maršálka
Náš oblíbený cukrář za léta své praxe vychytal ten správný poměr surovin, aby se palačinky povedly. Recept na jeho palačinkové těsto pochází z Francie, z oblasti Bretaně.
-
Tipy, které v kuchyni určitě oceníte. A pečení i následný úklid bude s Babskými radami jednodušší
Při používání trouby se někdy může stát, že se nám v ní něco připálí a trápí nás nepříjemný zápach. Jak se ho zbavit? To řeknou Babské rady!
-
Kapusta dodá tělu energii. Připravte z ní závitky, polévku nebo upečte kapustové chipsy
Kapusta a její různé variety jsou skutečným darem pro naše zdraví. Je velká škoda, že ji nekonzumujeme častěji. Sama o sobě je totiž přirozeným multivitaminem.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.