Keith Richards slaví 77. narozeniny

18. prosinec 2020

Jednou z nejslavnějších autorských dvojic v historii moderní hudby je bezesporu tandem Richards - Jagger. Začali společně psát už v roce 1963. Vzorem pro ně byla autorská dvojice John Lennon a Paul McCartney, která pro Rolling Stones napsala písničku I Wanna Be Your Man. Hvězdy, hity, legendy věnujeme právě kytaristovi Rolling Stones Keithu Richardsovi, který se narodil 18. prosince 1943.

Skladba Satisfaction, kterou zkomponovala autorská dvojice Richards – Jagger se do historie hudby zapsala skutečně nesmazatelným písmem, ostatně jako mnoho jejich písniček, které známe z médií nebo z doslechu. Úvod tohoto hitu napadl Keithe Richardse po odehraném koncertu, když se chystal spát.

Richardse uvádí časopis Rolling Stone ve svém seznamu stovky nejlepších kytaristů všech dob na čtvrtém místě. Čtrnáct písní, které Richards napsal spolu s Jaggerem, je mezi pěti sty nejlepšími písněmi 20. století.

Oba muzikanti se znali už od dob raného dětství. Oba se narodili ve stejné nemocnici v Dartfordu, v hrabství Kent. Seznámili se v osmi letech na základní škole a v Jaggerově životopisu stojí, že uviděl prcka, kterému odstávaly uši a obličej měl vyhublý jako dickensovský žebráček. Nijak se v té době spolu nekamarádili, ale v době studií zjistili, že mají společný zájem, který je pak provázel celý život. Lásku k blues. Legendární černošští muzikanti jako Muddy Waters, Chuck Berry nebo Willie Dixon, se stali jejich inspirací. Jak víme z četných zpráv z médií, Richards nikdy nevedl vzorný život, ale je s podivem, že na něm nejsou znát skoro žádné následky. Dnes se o něm tvrdí, že má odolnou náturu jako Winston Churchil. Na každém vystoupení Stounů má pěvecké okénko, kde zdraví publikum slovy. Je to fajn bejt tady. Ale ono je vlastně fajn bejt kdekoli.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio