Kempy na Hracholuskách byly místem setkávání východních a západních Němců

21. srpen 2024 14:00

Kempovat k přehradě Hracholusky jezdili za minulého režimu i někteří východní Němci. A to nejen kvůli rekreaci, ale třeba i proto, aby se potkali se svými příbuznými ze západního Německa.

Hracholusky

Kempů je na břehu přehrady Hracholusky zhruba desítka. Některé fungují od 70. let minulého století, jiné vznikly z původně podnikových rekreačních zařízení. Tuzemské, ale i zahraniční hosty lákají k přenocování v chatkách, karavanech nebo ve stanech. Němci jezdí do kempů na Hracholuskách už spoustu let. Část z nich přijížděla už za studené války, a ne vždy jen kvůli rekreaci.

„Scházeli se tady východní a západní Němci, protože v Německu nesměli,“ vzpomíná Josef Švamberk, který s rodinou už desítky let provozuje Transkemp u hráze. Situace, kdy se v kempu potkávali třeba sourozenci, které dělila Berlínská zeď, byly prý běžné. „Měli jsme povinnost hlásit každé takové setkání, ale nikdy jsme to nedělali.“

Hracholusky jako domov na celé měsíce

Němce potkáte v kempu u hráze i dnes, někteří tady v karavanech tráví velkou část roku. Jako například Horst Hummel s manželkou Christine, ti sem jezdí pravidelně od roku 1995. Původně v kempu stanovali, ale už 21 let jezdí do karavanu. Žijí v něm od poloviny března minimálně do října. Nad karavanem mají střechu, u něj prosklenou verandu s výhledem na přehradu, k dispozici mají internet i zahrádku. Pěstují rajčata nebo petržel. Na přehradě parkují motorový člun. Na návštěvu sem za nimi jezdí i dva synové a vnoučata. „Každé tři týdny jedeme domů do Kirchbergu u Zwickau,“ říká pan Horst, „vyprat prádlo nebo nakoupit. To je teď v Německu výhodnější než v Česku.“

Hracholusky

Kempovat u přehrady se dá i jinde, třeba na Radosti nebo v kempech u Butova, Vranova či u Stříbra. Podle některých provozovatelů mění dovolenkáři své návyky, hodně jich letos přijíždí místo na týdenní dovolenou jen na víkendové nebo dvou až třídenní pobyty.

autoři: Lukáš Milota , abk
Spustit audio