Klatovské muzeum ukazuje, s čím si hrály děti v minulosti a jak se vyvíjela a měnila dětská hračka

26. prosinec 2014

K Vánocům patří samozřejmě dárky a mezi nimi vévodí hračky. S léty se sice mění, jsou mezi nimi ale stálice, jako například medvídek Teddy. Historii jedné z nejoblíbenějších dětských hraček teď připomíná výstava v klatovském muzeu.

Návštěvníci se tady ale zároveň dozvědí třeba i to, jaké hračky nacházeli pod stromečkem naši předci. Vidět zde můžete hračky z poloviny 19. do poloviny 20. století. Najdete zde pokojíčky pro panenky, nádobíčko, kočárky, vojáčky, koníky, merkur a další.

Počasí právě nepřeje zimním radovánkám, a tak si děti mohou zpříjemnit své prázdniny třeba návštěvou klatovského muzea, protože tam je k vidění výstava "Kdo si hraje, nezlobí".

„V přednáškovém sále je výstava věnovaná historii skašovského hračkářství, ve vitrínách ve vstupní hale muzea se věnujeme výročí vzniku plyšového medvídka Teddy a ve výstavním sále prezentujeme takový zhuštěný průřez historií hraček jako takových. Ve výstavě jsme se snažili představit hračky od druhé poloviny 19. století po první polovinu století 20," říká kurátorka výstavy Ivana Siebrová.

Například vitríny zaměřené na chlapce jsou řazeny podle tematického zaměření. Jsou tady představeny různé podoby koní a koníků, protože až do začátku automobilismu byl kůň hlavním dopravním prostředkem. Dále je zde vitrína věnovaná zbraním, které neodmyslitelně ke chlapecké hře patří. Jsou zde i papíroví vojáčci, kteří představují zastoupení všech druhů vojsk rakousko-uherské armády.

Medvídek Teddy dostal své jméno podle prezidenta Roosevelta

Ve vstupní hale je vidět i oblíbená hračka - medvídek Teddy. Některé kousky jsou starší, některé podstatně novější. Jaké medvídky v muzeu uvidíte a jak vlastně Teddy přišel ke svému jménu, vysvětlila Ivana Siebrová.

„To, co tady mohou návštěvníci vidět, už patří k dobrým sběratelským kouskům. V době, kdy americký prezident Theodore Roosevelt odmítl na své lovecké výpravě zastřelit medvídě, tak šikovní obchodníci začali vyrábět intenzivněji různé plyšové medvídky. Jeden z nich požádal prezidenta, zda by ten svůj model mohl nazvat podle něj, takže je medvídek znám pod jménem Teddy," říká Siebrová.

Výstava je přístupná do konce ledna 2015, v prosinci téměř každý den, kromě 24. - 26.12. a Silvestra. Přesný rozpis najdete na webových stránkách muzea.

autor: en
Spustit audio