Klatovský útulek se poprvé od svého otevření rekonstruuje, pejsci získají mimo jiné nové boxy

7. září 2023 22:10, aktualizováno

Psí útulek v Klatovech bude mít nově opravené prostory boxů uvnitř budovy. Rekonstrukce přijde na více než 650 tisíc korun a je to první velká investice do útulku po dvaceti letech od jeho otevření.

Psí útulek v Klatovech

Dosud se dělaly většinou jen údržbové a méně nákladné práce. Zařízení ale slouží už dlouhé roky a třeba kotce ve vnitřních prostorách budovy byly ve velmi špatném stavu. „Původní boxy byly prorezavělé a bylo nutné je nahradit. Nechali jsme také uvnitř vybudovat vzduchotechniku. Dříve se celý prostor odvětrával jen standardním větrákem ve zdi. Teď výpary a pachy směrem ven odsaje vzduchotechnika,“ popisuje úpravy ředitel Technických služeb města Klatov, které útulek provozují, Libor Hošek. Dle jeho slov se v budoucnu chystají také venkovní úpravy.

Psí útulek v Klatovech

Celková kapacita útulku je 27 boxů, stejnému počtu pejsků tedy poskytne domov. Nyní je jich zde umístěno 17, z toho více než 10 trvale. „Během 20 let našeho fungování našlo nový domov už určitě 3 500 psů. Hodní pejsci a štěňata putují k nové rodině prakticky okamžitě. Bohužel psí senioři nebo psi s určitými problémy, kteří by vyžadovali delší proces seznamování s potenciálním majitelem a větší trpělivost, tak atraktivní pro zájemce nejsou,“ prozrazuje vedoucí útulku Miloslava Šeflová.

Roční provozní náklady útulku za loňský rok činily necelý 1 200 000 korun. Dárci mohou přispět na transparentní účet, případně lze některé zvíře virtuálně adoptovat. Peníze z účtu míří na pokrytí nákladů za veterinární péči.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio