Klatovy mají schválený rozpočet města pro příští rok

21. prosinec 2022 17:10, aktualizováno

Zastupitelé města Klatovy v úterý 20. prosince schválili na jednání rozpočet pro příští rok. Ten počítá mimo jiné s pomocí tamním obyvatelům v době zdražování.

Rozpočet předpokládá na rok 2023 příjmy přesahující 600 milionů korun a výdaje ve výši zhruba 480 milionů korun. Město by tedy mělo vytvářet přebytek ve výši přibližně 130 milionů korun, přičemž aktuální přebytek za rok 2022 je 131 milionů korun. „To jsou naše zdroje, s nimiž budeme hospodařit, které představují jakousi jistotu v současné nejisté době,“ uvedl místostarosta Klatov Václav Chroust. Projednávaný rozpočet je považován za rozpočet základní a měl by být v průběhu následujících měsíců doplňován rozpočtovými opatřeními o investice.

Ve schváleném rozpočtu se samozřejmě odráží aktuální vysoké ceny za energie, například cena plynu se zečtyřnásobí. „Pokud vezmeme v úvahu všechny příspěvkové organizace města, jako jsou základní a mateřské školy, technické služby nebo třeba městské kulturní středisko, počítáme v nákladech na energie s nárůstem zhruba o 40 milionů korun oproti roku 2022,“ prozradil místostarosta.

Klatovská teplárna zdraží od Nového roku teplo o více než 100 procent, zhruba o 15 procent bude v Klatovech také dražší vodné a stočné. Na základě těchto skutečností se klatovští zastupitelé rozhodli tamní obyvatele podpořit a všechny v příštím roce zprostit alespoň poplatku za odpady, jehož výše činila 450 Kč za osobu za rok.

autoři: Jakub Kabourek , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio