Klienti domova pro seniory se obávají o svůj klid

28. leden 2009
Tento pořad

Plzeňský kraj připravuje v letošním roce rozsáhlé rekonstrukce několika svých sociálních zařízení. Domov pro seniory v Domažlicích má dvě části a také dva zřizovatele. Jedna část patří městu a je nově zrekonstruovaná. Druhou část v Baldovské ulici spravuje plzeňské hejtmanství. A právě tady by měla letošním roce proběhnout celková rozsáhlá rekonstrukce. Jak ale zjistila kolegyně Martina Klímová, většina z více než 170 klientů se proti úpravám objektu z roku 1980 bouří. Někteří klienti domova pro seniory mají strach z přesunů i z toho, že by mohli být po dobu rekonstrukce sestěhováni.

Vedení domova i zřizovatel si uvědomují, že klienti by nejraději nerekonstruovali, je to pro ně zátěž, ale na druhou stranu je třeba se o majetek starat a rekonstrukce je připravena.

Prostory v budově se 130 lůžky nevyhovují. S francouzskými holemi se například nedá dostat do koupelny, nevyhovující je manipulační prostor na chodbách. Projekt počítá se zvětšením koupelen i rozšířením dveří, aby se do pokojů dalo projet i s lůžkem, což umožní klientovi zůstat ve svém bytě, i když musí ležet.

Logo

Obyvatelé nebudou během rekonstrukce platit plnou taxu za pobyt. Pokud na určitou dobu odejdou ke známým či příbuzným, nebudou platit vůbec. Podle ředitelky centra Marie Turkové konkrétní postup při rekonstrukci bude záležet na tom, kolik klientů najde ubytování mimo objekt. U těch, kteří zůstanou, bude snaha zachovat jim soukromí, na něž jsou zvyklí. Nelze však vyloučit, že někdy bude nutné ubytovat dva lidi v jednom pokoji.

Začátek rekonstrukce je plánován na podzim, kdy budou k objektu přistaveny výtahy a úniková schodiště. Poté začne rekonstrukce střediska A s kapacitou 108 lůžek a nakonec střediska C s 25 lůžky. V plánu je dále přístavba zimní zahrady, venkovní úpravy i rozšíření parkoviště.

Kromě Domažlic Plzeňský kraj rekonstruuje sociální zařízení například v Žinkovech na Klatovsku, revitalizace největšího pavilonu odstartovala v Mirošově na Rokycansku.

autor: mkl
Spustit audio