Komu to hrajou? Srpnová „národopisná“ jubilea

4. září 2015

Letošní srpen byl bohatý na kulatá výročí hned tří výjimečných žen, které toho hodně dokázaly v oboru studia a prezentace tradiční lidové kultury. Špalíček lidových písní tak nemohl opomenout půlkulatiny Evy Rejškové, ani kulatá výročí Marie Ulčové a Milady Pučelíkové.

Eva Rejšková 15. srpna oslavila pětaosmdesátiny. Narodila se v roce 1930 ve Veselí nad Lužnicí, 1948 absolvovala Učitelský ústav v Jičíně, poté studovala na Pedagogické fakultě UK v Praze, obor hudební výchova, a na Filozofické fakultě, obor český jazyk. Od roku 1952 působila jako odborná pracovnice pro lidový tanec v Ústředí lidové tvořivosti v Praze.

Jako choreografka a vedoucí byla dlouhá léta spojena s pražským souborem Josefa Vycpálka, ale spolupracovala i s řadou dalších souborů. Jen pro Vycpálkovce vytvořila na čtyřicet choreografií, za které posbírala řadu prestižních cen. Rozsáhlá je ale i pedagogická a publikační činnost Evy Rejškové. Se svým mužem Radkem uspořádala stovky praktických seminářů lidového tance, zasedala v porotách domácích i zahraničních soutěží a festivalů.


Eva Rejšková o sobě skromně tvrdí: „Měla jsem velké životní štěstí. Vykonávala jsem práci, která byla zároveň mým koníčkem. Milovala jsem ji a věnovala jí veškerý svůj čas. Při té krásné práci jsem poznala celou řadu báječných zkušených a znalých lidí, od nichž jsem načerpala spousty znalostí, a celou řadu mladých obětavců plných elánu a nadšení, kteří mě nabíjeli energií a byli mou mnohaletou inspirací. A nejkrásnější na tom je, že řada z nich nezapomíná.“

Eva Rejšková spoluzakládala dnešní konzervatoř Jaroslava Ježka, jako lektorka působila na mezinárodních kurzech v Evropě, ale i na Kubě, v Kanadě, USA nebo Japonsku. I v Praze dlouhá léta vedla kurzy lidového tance pro veřejnost, věnovala se i dětem, včetně těch handicapovaných. Články o folklorním hnutí publikovala zejména v Lidové tvořivosti, Tanečních listech, Folkloru či v německém oborovém časopise Der Tanz. S Československým rozhlasem řadu let spolupracovala na pravidelných Cestách za folklorem.

Chodský kolo

12. srpna jsme si připomněli 110 let od narození učitelky, národopisné pracovnice a publicistky Milady Pučelíkové (1905–1962). Přestože pocházela z Merklína na Přešticku, svůj odborný zájem věnovala cele Chodsku. Byla obětavou sběratelkou. Spolupracovala se sestrami Bílkovými z Mrákova, Chodským triem či pěveckou skupinou Tlumačovská děvčata.

Už ve třicátých letech přinášela Milada Pučelíková lidový tanec do prostředí Sokola, později pracovala s řadou chodských venkovských souborů. Publikovala zejména dodnes využívanou hudebninu s názvem Chodský kolo (1947). Přispívala i do časopisu Kraj pod Čechovem. A podobně jako předchozí jubilantky byla i M. Pučelíková autorkou řady scénářů pro Československý rozhlas.

Poslechněte si „jubilantský“ Špalíček lidových písní věnovaný Evě Rejškové, Marie Ulčové a Miladě Pučelíkové!

Spustit audio