Konec roku si můžete zpestřit exkurzí, lyžováním nebo třeba pochodem

31. prosinec 2016

Rozhodujete se rádi na poslední chvíli a ještě netušíte, jak strávíte závěr roku a začátek toho nového? Právě pro vás teď máme několik silvestrovských a novoročních tipů.

Například v Muzeu Českého lesa v Tachově mají na Silvestra připravenou exkurzi nazvanou Ptáci v zimě nespí. Návštěvníky čeká přibližně dvouhodinová procházka po okolí s ornitologem Pavlem Řepou. Kromě povídání a poznávání se budou také někteří ptáčci chytat do sítě.

Podle Pavla Řepy se přes zimu může v okolí Tachova zdržovat až 45 druhů ptáků. Letos by prý měl být k vidění a slyšení třeba Brkoslav severní, který k nám přilétá jen velmi nepravidelně.

Netradiční akce si na západě Čech připravilo i několik lyžařských areálů. Například v Kašperských Horách na Silvestra startuje v 9 hodin dopoledne Výšlap na Sedlo a večer po 19. hodině zase lyžování s pochodněmi. Už dnes na Pancíři se můžou případní zájemci zúčastnit sjezdu na historických lyžích. Začíná se v 11 hodin. V 17 hodin se na stejném místě uskuteční pátý ročník skialpinistického závodu - Železný pašerák.

Výstup na hrad Kašperk, Čerchov nebo na Třebouňský vrch

Kdo má chuť, může se vyšplhat na hrad Kašperk, který už tradičně v těchto dnech otevřel své brány. A návštěvníky dokonce čekají dvě divadelní představení.

A doma nemusíte sedět ani na Nový rok. Už po třiačtyřicáté vyrazí pochod z Bolevce do Bolevce. Startuje se na Ranči u Šídlovského rybníka v Plzni kousek od konečné tramvaje číslo 4. Trasy jsou pro všechny 6, 15 a 23 kilometry.

Pochodů je ale víc. Třeba výstup na Čerchov. Sraz je v 10 hodin na parkovišti v Caparticích. A nazapomeňte ani na 36. ročník Novoročního výstupu na Třebouňský vrch. Je to takzvaný dostředný pochod. To znamená, že je známý jen cíl, což je Třebouňský vrch. Pořadatelé z Klubu českých turistů v Toužimi tam budou na všechny zájemce čekat mezi 11. - 15. hodinou.

autoři: Směna ČRo Plzeň , jnm
Spustit audio