Konstantinovy Lázně hledají brigádníky na letní sezónu, po covidu chybí zájemci z řad studentů

23. květen 2023 19:38, aktualizováno

Sehnat brigádníka na léto nemusí být pro mnohé firmy a společnosti úplně jednoduché. Sezónní zaměstnance potřebují plovárny, stánky s občerstvením, zemědělci, ale i hotely a ubytovny. Od května do září potřebují vypomoct v různých provozech i Léčebné lázně Konstantinovy Lázně.

V průměru čtyři brigádníci jsou potřeba v balneo provozu, pracovníci se hledají také do parku, kde se pravidelně seče tráva a plejí se záhony plné macešek – těch bylo vysazeno celkem 30 tisíc a je důležité se o ně dobře starat. „Poměrně těžko se shání pomocníci například pro obsluhu strojoven a kotelen,“ prozrazuje vedoucí technického úseku Vít Rohrbacher.

V Konstantinových Lázních byly vysázeny tisíce macešek

Problémy s brigádníky hlásí také gastronomická oblast. V létě se v lázních počet hostů minimálně zdvojnásobí, a tak je potřeba 16 brigádníků do jídelny, kuchyně a kavárny. „Máme velkou potíž sehnat takové, kteří by splnili naše požadavky. Udělat dobrou kávu nebo se pohybovat na place není zase tak jednoduché,“ říká vedoucí provozního úseku Oskar Vlk. „Nicméně v tomto odvětví je nedostatek i stabilních zaměstnanců.“

Lázeňská sezóna většinou trvá od května do září, jak potvrzuje ředitelka společnosti Dana Jurásková. Dle jejích slov se situace velmi změnila po pandemii koronaviru a zmizeli studenti, kteří si obvykle přes léto přivydělávali. „Máme naštěstí alespoň seniorskou základnu, která se k nám vrací, hledáme také mezi příbuznými našich stálých pracovníků. A co se týče specializované činnosti, jako je balneo provoz nebo pomoc na léčebném úseku, máme smlouvu se Západočeskou univerzitou, tamní studenti k nám chodí na stáže a zároveň vypomáhají i v létě.“ Celkem Konstantinovy Lázně potřebují přijmout na léto 25 brigádníků, což je 20 procent z celkového počtu zaměstnanců.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio