Kosení trávy, technické památky i výstava ježků – to jsou tipy na víkend

14. červen 2019 12:00

Festival Industry Open pozve zvědavé návštěvníky do technických památek a provozů v kraji. Chystá se ale i workshop kosení trávy, divadelní přehlídka a výstava ježků.

Úplně nový festival Industry Open zpřístupní technické památky nebo vybrané továrny. Festival pozve návštěvníky v Plzni i na dalších místech v kraji do technicky zaměřených míst, kam se běžně jen tak nedostanou. Připravené jsou komentované prohlídky nebo exkurze do výroby. Otevřené bude centrum stavitelského dědictví v Plasích, spalovna v Chotíkově nebo úpravna vody a čistička v Plzni. Škoda Transportation ukáže zítra výrobu tramvají nebo lokomotiv, dopravní podniky v Plzni pozvou do vozovny tramvají na Slovanech a do nového depa na Karlově. V sobotu i v neděli můžete vidět v Chlumčanech výrobu keramických dlaždic, přístupný bude také hornický skanzen ve Stříbře.

Vůbec poprvé se návštěvníkům otevře bývalý kaolinový důl v Nevřeni na severním Plzeňsku, známý z pohádky Čertí brko, kde si zahrál peklo. A pamětnici si možná vzpomenou, že za  druhé světové války byl připraven jako kryt až pro 1500 lidí z okolí. Některé chodby jsou až osm metrů široké, největší podzemní sál měří na výšku zhruba jako čtyřpodlažní dům. Prohlídky dolu potrvají 45 minut.

Historické vozy, divadlo i kosení trávy

V Holoubkově na Rokycansku bude probíhat třetí parostrojní festival. K vidění bude 120 exponátů: parní stroje, nákladní a osobní historická i současná vozidla, historické bicykly, vojenská technika a další. Festival měl být už v květnu, ale kvůli počasí ho organizátoři přeložili právě na tuto sobotu. Milovníky veteránů můžeme pozvat i do Hoštiček u Mochtína na Klatovsku, kde v sobotu v 10 hodin začíná sraz babet.

V Klatovech budou celý víkend probíhat osmé divadelní slavnosti, zítra sehrají herci od 13 hodin na klatovské hůrce přestavení Proč je moře slané, Mlynářova tlama a Doba kamenná. V jsou pak na programu neděli od 13 hodin v letním kině hry Budulínek, O Libuši, Přemyslovi a Ctiradovi a Dalskabáty, hříšná ves.

Všichni sekáči jsou zvaní zítra dopoledne do parku vedle Českého rozhlasu Plzeň na workshop Kosíme pro radost. Je zaměřený na ruční kosení trávy, každý si tu vyzkouší sekání kosou nebo srpem, naučí se kosu naklepat a srp nabrousit. K tomu zahraje Soubor písní a tanců Jiskra Plzeň. Tak trochu netradiční je i výstava ježků. Trpasličí ježky a jejich chovatele můžete potkat celou sobotu v mezigeneračním centru Totem.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio