Kostel Všech svatých v Horšově se v plné kráse představí veřejnosti

13. duben 2006

Poslední úpravy a dokončovací práce pětileté rekonstrukce probíhají na kostele Všech svatých v Horšově na Domažlicku. Vlastníkem stavby z konce 12. století je Národní památkový ústav, správcem pak tři kilometry vzdálený státní zámek Horšovský Týn. O Velikonočním pondělí si budou moci lidé výjimečně nově opravený kostel prohlédnout. Kostel vysvětí 12. května plzeňský biskup František Radkovský. Třikrát až čtyřikrát do roka se zde budou sloužit mše. Jinak bude kostel využíván i na koncerty a svatby.

Památka prošla rozsáhlou rekonstrukcí, od venkovního pláště, až po samotný interiér kostela. Má vybavení včetně lavic a barokního oltáře. Dochoval se i unikátní původní gotický krov z konce 14. století, který vyžadoval jen drobné opravy. Uvnitř budou moci návštěvníci obdivovat pozdně gotické fresky v presbytáři a nástěnné malby v kapli svaté Barbory, znázorňují symboly evangelistů a galerii postav Všech svatých. přilehlé k jižní straně. Malby byly odkryty v roce 2005.

Logo

Kostel v minulém století chátral. Neměl střechu, okna, byl velmi vlhký. Oprava včetně restaurátorských prací stála zhruba 12 milionů korun. Při opravách kostela a zaniklé tvrze našli odborníci vzácné archeologické artefakty. Jsou nyní vystaveny v budově Národního památkového ústavu v Plzni. Za několik týdnů se tato výstava přesune do Horšova. Kostel bude poprvé veřejnosti otevřen na Velikonoční pondělí od 13:00 do 17:00. Po vysvěcení si ho budou moci lidé prohlédnout kdykoliv, ale budou se muset nejdříve telefonicky objednat na zámku v Horšovském Týně.

autor: Sylva Heidlerová
Spustit audio