Koupel ze sedmikrásky pomůže i malým dětem s problematickou pokožkou

„Účinky sedmikrásky chudobky jsou velmi jemné a proto je na koupání vhodná i pro batolata,“ ujišťuje fytoterapeutka Monika Šedivcová.

Podle ní sedmikráska obecně působí protizánětlivě, svíravě a hojivě. „Vnitřně se osvědčila při zánětech močových cest a zánětu ledvinových klubíček. Také podporuje vykašlávání. Zevně, ve formě koupelí, se užívá při různých kožních chorobách, jako jsou ekzémy, lupénka, lišeje, vyrážky, akné, ale i špatně se hojící rány,“ vyjmenovává bylinkářka.

Odvar ze sedmikrásky jako součást dětské koupele

Rodičům malých dětí, které mají dlouhodobé problémy s ekzémy, Monika Šedivcová doporučuje vyzkoušet koupat své potomky ve vodě, s lžící mandlového oleje a odvarem ze sedmikrásky. „Dáváme na 1 litr vody asi 2 hrsti sedmikrásky. Bylinku přelijeme vroucí vodou a necháme 15 až 20 minut louhovat. Slijeme přes plátýnko, dítě vložíme do vaničky a přidáme mandlový olej, který působí na tělíčko jako ochranný film. Dítě koupeme přibližně čtvrt hodiny, aby mu to bylo příjemné. Nepoužíváme žádné mýdlo, neoplachujeme, děťátko jenom osušíme plenkou nebo dáme do župánku,“ radí fytoterapeutka.

Sedmikrásku sbíráme hlavně na jaře

Sedmikráska chudobka je oblíbenou jarní bylinkou, přidává se do salátů, slouží jako přízdoba různých pokrmů, bývá součástí polévek i pomazánek. Pro pozdější využití k léčebným účelům si ji můžeme nasušit. „Sbíráme květ nebo kvetoucí nať sedmikrásky, nejlépe teď na jaře, kdy obsahuje nejvíce účinných látek. Nádherou svých drobných kvítků nám navíc přináší radost,“ uzavírá Monika Šedivcová.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio