Kousek od této věžičky měl žít poustevník Břímota

20. květen 2022

Nepomucko je bohaté na nejrůznější památky a turistické cíle všeho druhu. Hodně míst je zde spjato s nejznámějším rodákem Nepomuku sv. Janem Nepomuckým, ale také třeba se sv. Vojtěchem. Některé zajímavé lokality jižního Plzeňska jsou navíc poměrně dobře ukryty v lesích, takže o nich ne každý ví. Příkladem je i takzvaná Poustevna.

Poustevnu najdete v lese u obce Prádlo, kde je možné případně nechat automobil. K místu pak vede červeně značená trasa. Krom neobvyklých skalních útvarů na svahu vrchu Na Skalici tady spatříte i pozoruhodnou stavbu: „Jsme právě 560 m n. m. a před sebou máme romantickou kruhovou stavbičku. Je to věžička na vysoké buližníkové skále vystavěná z místního tmavého kamene krytá šindelovou střechou. Velmi pravděpodobně pochází z 19. století a vznikla jako součást romantických úprav zelenohorského panství,“ řekl v úvodu památkář plzeňského pracoviště Národního památkového ústavu Pavel Kroupa, který pokračoval:

„Celý ten les, který se kolem nás rozkládá, tehdy patřil k zelenohorskému zámku, který držela rodina Colloredo-Mansfeldů, respektive ve 2. polovině 19. století již provdaná kněžna Vilemína z Auerspergu. Právě ta se ráda projížděla krajinou a navštěvovala různá zastavení, a zřejmě z její iniciativy bylo upraveno i toto místo.“

Stejně tak, jako v minulosti, je možné se i dnes podívat přímo do kruhové věžičky. Nicméně k tomu je zapotřebí pevná obuv a špetka odvahy, jelikož lávka, která donedávna sloužila k přechodu nad menší skalní proláklinou, tady již není.

Kruhové věžičce se obecně říká Poustevna, nicméně dle slov Pavla Kroupy je celá věc poněkud složitější: „Místo je spjaté s pověstí o poustevníku Břímotovi. Nevíme, zda sem pověst nebyla jen přenesena, každopádně se v místním podání vypráví o tom, že zde žil poustevník Břímota. A jelikož zde logicky v té době věžička ještě nestála, obýval jednu skalní rozsedlinu tady pod námi.“ Pojmenování Poustevna by tedy mělo být přeneseným označením původně skalní rozsedliny na věžičku z 19. století.

Jakou spojitost má dle legendy sv. Vojtěch s poustevníkem Břímotou? Nejen to se dozvíte v přiložené reportáži.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio