Krajta v ZOO sedí na vejcích

12. duben 2006

Tři a půl metru dlouhou krajtu tygrovitou sedící na hnízdě s vejci, mohou po následujících několik týdnů pozorovat návštěvníci plzeňské zoologické zahrady. Ačkoliv sezení na vejcích je spíše doména ptáků než plazů, krajty jsou v tomto ohledu výjimkou a o svá vajíčka pečují a chrání je. Malé krajty by se měly vyklubat asi za dva měsíce.

Samice světlé formy krajty tygrovité, kterou ZOO chová, nakladla kožovitá vejce, a ta pak pevně obtočila svým mohutným tělem. Kolik vajec skrývá, ošetřovatelé nevědí. Odhadují, že jich bude kolem 15, sonografické vyšetření ukázalo, že ne všechna vejce jsou oplodněná.

Logo

Samice svým tělem vejce nejen chrání před poškozením a v přírodě před predátory, ale také je zahřívá. Hadi jsou sice studenokrevní živočichové, krajta ale dokáže unikátním způsobem, jemnými záškuby svých svalů, zvýšit teplotu až o deset stupňů.

Po čas sezení na hnízdě není plzeňská krajta nijak výrazně útočnější nebo agresivnější, po celou tu dobu ani neloví a nejí, jen hlídá snůšku. Své potomky ve vajíčkách si chrání a pečuje o ně. Dokáže regulovat teplotu nebo přesunout vajíčka na vlhčí místo. Je to dost starostlivá a pečlivá matka.

Logo

Tím ale její mateřská láska končí, a jakmile se mláďata vylíhnou, přestane si jich všímat. Malé krajty mají po vylíhnutí kolem půl metru. Asi po týdnu se jim poprvé svlékne jejich dětská kůže a hned potom jsou schopné si ulovit potravu - nejdřív i dospělou myš, v dospělosti dokáže krajta chytit a pozřít i menšího vepře nebo jelena.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio