Krasličtí mají jako první v kraji digitální kino

15. leden 2008
Tento pořad

První digitální kino v Karlovarském kraji mají v Kraslicích. Po ročních sporech v kraslickém zastupitelstvu kvůli plánovanému pořízení této technologie je vybavení za zhruba milion korun namontováno v bývalé loutkové scéně Domu kultury Kraslice. Během následujících týdnů by měl proběhnout zkušební provoz.

Kino bude mít variabilní počet návštěvníků. V podobě kinokavárny, tedy se stoly, bude kapacita 40 míst, v klasické řadové úpravě bude o několik míst vyšší. Videodiskotéky pak budou vyžadovat úplně jinou koncepci prostoru stejně jako třeba projekce při přednáškách.

Vchod bude z ulice a budou se u něj také vydávat vstupenky. Kino bude tedy nezávislé na provozu kulturního domu. Do budoucna se počítá s jejich on-line objednáváním přes internet.

diváci

Podle místostarosty Kraslic Lubomíra Zacha, nepůjde jen o klasické promítání filmů, ale třeba i o projekce koncertů, promítání pamětnických filmů, které by mohlo lákat hlavně starší generaci, zatímco videodiskotéky by mohly zaujmout mladé. Plánované je také využití pro školky a školy. Zajímavostí je, že bude možno promítat filmy v den jejich premiérového uvedení na trh v podobě DVD. Zatím se to týká premiér českých filmů, u zahraničních by to mělo být do budoucna stejné. Výhodou digitálního kina je také možnost přímého propojení digitálních kin v době konání filmových festivalů. Prvním festivalem, který bude takto digitálně přenášen, je plzeňské Finále.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio