Křeče smrtelného tetanu můžete dodnes vidět ve tváři jedné z mumií v klatovských katakombách

28. listopad 2016

Přesně před pěti lety otevřely Klatovy opravené katakomby. Krypta s mumiemi jezuitů, měšťanů a dobrodinců prošla tehdy kompletní obnovou.

I když původně bylo pod kostelem na náměstí pohřbeno 200 lidí, kvůli necitlivým stavebním zásahům za první republiky se většina těl rozpadla. K těm, které odborníci zachránili, si od znovuotevření krypty v roce 2011 našlo cestu už přes 200 tisíc turistů.

Při vstupu do klatovských katakomb musíte nejprve projít přes recepci. V té již dlouhá léta pracuje Věra Mužíková, která je nejen recepční a průvodkyní, ale i velkou pamětnicí téhle unikátní historické památky.

„Při znovuotevření klatovských katakomb, byl den otevřených dveří a přišlo 5 251 neplatících návštěvníků,“ uvedla Věra Mužíková.

V prostorách katakomb by mělo být 11 až 13 stupňů Celsia. Podle odborníků je to nejvhodnější teplota pro uložené mumie. V kryptách je uloženo 38 mumií. Těla položená na hoblinách v dubových rakvích byla obložena chmelem a každá byla označena olověnou destičkou identifikačními údaji.

Díky dnešním moderním technologiím je možné zjistit, jaké nemoci mumie měly a na co zemřeli

„Jako první zde byl v roce 1676 uložený člen jezuitského řádu. Často se návštěvníci ptají na úsměv jedné z dalších mumií. To ale není úsměv, nýbrž následky tetanu, kdy mu křeče postupovaly až k obličeji a bohužel následně způsobily smrt,“ popisuje Věra Mužíková.

Prostory katakomb přímo vybízí k hororovým představám. Paní Věra Mužíková ale s úsměvem dodává, že v nich rozhodně nestraší a že větší obavy má venku na ulici než uvnitř krypt.

V příštím roce by se klatovské katakomby měly rozšířit o novou expozici zaměřenou na barokní hudbu.

autoři: Směna ČRo Plzeň , lum
Spustit audio