Křimické placky

Vaříte s ČRo Plzeň , Vaří Mirka Kuntzmannová

Vybrala jsem recept na zelné placky z křimického zelí, které je svojí kvalitou a chutí známé široko daleko. Má hodně vitamínu C, proto je velmi zdravé. V současné době ho hodně potřebujeme všichni. Nejzdravější je jíst zelí syrové. Ale i takové zelné placky, to je něco!

Tento recept je určen dětem, které jsou momentálně doma a jistě se rády zapojí do kuchtění, proto i uvedený recept je psán jinak, než je obvyklé.

Suroviny pro tři osoby:

500 g (1/2 kg) křimického kysaného zelí

3 celá vejce

10 polévkových lžic hladké mouky

2 polévkové lžíce loupaných dýňových semínek

0,5 kávové lžičky mletého nebo drceného kmínu

sůl

olej na smažení

Postup:

Ze zelí slijte šťávu a trochu ho vymačkejte, aby nebylo příliš mokré. Pak ho dejte do mísy, přidejte mletý nebo drcený kmín, dýňová semínka, vejce, mouku a sůl. Vše dobře vařečkou promíchejte.

Těsto musí být husté jako na bramboráky. Jestli nevíte, jak vypadá bramborákové těsto, poradím vám, jak to poznáte. Na vařečku naberte trochu těsta a pomalu ho nechte sklouznout zpátky do mísy. Těsto nesmí téci, ale padat v jakýchsi shlucích. Jestli je příliš řídké, přidejte ještě trochu mouky.

Nyní si rozehřejte v pánvi olej a pomocí polévkové lžíce tvořte přímo na pánvi placičky, které usmažte dozlatova. Najednou můžete smažit tři. Že máte pracovat opatrně, doufám, že nemusím připomínat. Spálenina je velký problém a moc bolí, tak opatrně! Placičky podávejte teplé nebo studené, výborně chutnají na oba způsoby. Přílohu k nim nemusíte dávat žádnou nebo jen kousek chleba.

Doba přípravy trvá 10 minut. Na samotné pečení si vyhraďte přibližbě 25 minut.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň