Křimické závitky - to jsou poctivé plátky krkovice a dobře vyladěné zelí
Je podzim, zelí je sklizené, a tak vám nabídneme pár receptů na dobroty připravené právě z této nesmírně zdravé zeleniny.
- 4 plátky z vepřové krkovice po cca 150 g
- 2 větší cibule
- 3 stroužky česneku
- 650 g kysaného zelí
- 4 jablka
- 50 g slaniny
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 – 4 lžíce cukru (podle chuti)
- 2 lžíce sádla
- mletý pepř, kmín, sůl
- vývar na podlévání
Plátky krkovice mírně naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme rozetřeným česnekem a do ¾ plochy poklademe mírně vymačkaným kysaným zelím. Nyní maso zavineme a závitky pevně ovážeme provázkem nebo upevníme kovovými jehlami. Takto připravené závitky obalíme v hladké mouce a ze všech stran je opečeme v rozpáleném sádle. Poté přidáme překrájené zbylé kysané zelí, na plátky nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou slaninu a na osminky nakrájená oloupaná jablíčka. Pokmínujeme, podle chuti osladíme, promícháme, podlijeme malým množstvím vývaru a pod poklicí dusíme do měkka.
Potom zelí přendáme do zapékací misky nebo pekáče, na zelí položíme závitky a v troubě při 200°C pečeme krátce, jen aby maso chytilo zlatavou barvu. Měkké maso vyjmeme, odstraníme provázek nebo jehly a spolu se zelím podáváme nejčastěji s bramborovým nebo chlupatým knedlíkem. Jako příloha jsou pro křimické závitky dobré i bramborové hranolky a brambory v různých úpravách obecně. Takto upravený pokrm je velice dobrý i s chlebem.
Recept můžeme vylepšit tím, že ho na závěr zalijeme smetanou. Další variantou může být to, že místo vývaru k podlití použijeme bílé víno nebo jím vývar alespoň částečně nahradíme.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka