Vánoční hubník. Tradiční štědrovečerní pokrm z Podkrkonoší
Na horách byly houby nazývány „masem lesa“ a lidé z nich dovedli připravit rozličné pokrmy. Vzhledem k tomu, že letos byla opravdu bohatá úroda hub, v každé domácnosti je těch nasušených jistě dost.
- 8 housek nebo rohlíků
- 4 vejce
- 1 cibule
- 400 ml mléka
- 250 g prorostlého uzeného masa
- strouhanka
- 30 g sušených hub
- 2 stroužky česneku
- mletý pepř
- majoránka
- sůl
- sádlo nebo olej na vymazání pekáče
Sušené houby namočíme na několik hodin do studené vody, pak je vymačkáme, ale vodu z nich nevyléváme. Housky nakrájíme a zalijeme mlékem. K nakrájenému masu přidáme vymačkané housky nebo rohlíky, najemno nakrájenou cibuli, vejce, namočené houby, utřený česnek, majoránku, mletý pepř a sůl. Vše dobře promícháme. Podle potřeby můžeme směs naředit výluhem ze sušených hub nebo naopak zahustit strouhankou. Vše dobře promícháme, dáme do vymaštěného pekáče a ve středně vyhřáté troubě pečeme při170 °C cca 1 hodinu dozlatova. Správně upečený humák musí mít křupavou kůrku. Prochladlý vyklopíme a nakrájíme.
Kdo zachovává tradici a na Štědrý den nejí maso, není nic jednoduššího, než že se uzené z receptu vynechá a přidá se o něco více hub.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.