Vánoční hubník. Tradiční štědrovečerní pokrm z Podkrkonoší

Na horách byly houby nazývány „masem lesa“ a lidé z nich dovedli připravit rozličné pokrmy. Vzhledem k tomu, že letos byla opravdu bohatá úroda hub, v každé domácnosti je těch nasušených jistě dost.

Ingredience
  • 8 housek nebo rohlíků
  • 4 vejce
  • 1 cibule
  • 400 ml mléka
  • 250 g prorostlého uzeného masa
  • strouhanka
  • 30 g sušených hub
  • 2 stroužky česneku
  • mletý pepř
  • majoránka
  • sůl
  • sádlo nebo olej na vymazání pekáče

Sušené houby namočíme na několik hodin do studené vody, pak je vymačkáme, ale vodu z nich nevyléváme. Housky nakrájíme a zalijeme mlékem. K nakrájenému masu přidáme vymačkané housky nebo rohlíky, najemno nakrájenou cibuli, vejce, namočené houby, utřený česnek, majoránku, mletý pepř a sůl. Vše dobře promícháme. Podle potřeby můžeme směs naředit výluhem ze sušených hub nebo naopak zahustit strouhankou. Vše dobře promícháme, dáme do vymaštěného pekáče a ve středně vyhřáté troubě pečeme při170 °C cca 1 hodinu dozlatova. Správně upečený humák musí mít křupavou kůrku. Prochladlý vyklopíme a nakrájíme.

Kdo zachovává tradici a na Štědrý den nejí maso, není nic jednoduššího, než že se uzené z receptu vynechá a přidá se o něco více hub.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.