Ovocný vánoční chléb. Nepříliš známý recept, který stojí za zkoušku
Těsto neobsahuje žádný cukr, ale sladkost mu dodává sušené ovoce. Jde o velmi trvanlivé a také hodně syté pečivo.
- Na náplň: 800 g sušeného ovoce (švestky, hrušky, jablka, meruňky, datle, fíky)
- 50 g lískových oříšků
- 50 g oloupaných mandlí
- 50 g rozinek
- 30 g krystalového cukru
- 50 g másla
- šťáva z jednoho citrónu
- trochu rumu
- 2 lžičky mletého koření: badyán, skořice, hřebíček, muškátový oříšek, zázvor, fenykl
- Na těsto: 270 g polohrubé mouky
- 120 g hladké mouky
- 12 g droždí
- 1 vejce
- 250 ml vody
- sůl
Sušené ovoce nakrájíme na kostičky. V rendlíku rozehřejeme máslo a rozpustíme v něm cukr. Přidáme mandle a oříšky a opečeme je. Do mísy dáme nakrájené ovoce, rozinky, opečené mandle a oříšky, pokapeme rumem a citrónovou šťávou, zasypeme kořením a dobře promícháme.
Hladkou mouku zalijeme 1/8 l vlažné vody, přidáme droždí, promícháme a necháme zkynout. Do mísy prosejeme polohrubou mouku, přidáme vejce, zkynutý kvásek a cca 1/8 l teplé vody a sůl. Vypracujeme tužší těsto, do kterého zapracujeme připravenou ovocnou směs. Těsto rozdělíme na 2 -3 díly, z kterých utvoříme bochánky, přeneseme je na plech a necháme 30 minut odpočinout. Ovocný chléb pečeme ve středně vyhřáté troubě při 150 - 170°C cca 50 minut. Během pečení potíráme bochánky vodou.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.