Ovocný vánoční chléb. Nepříliš známý recept, který stojí za zkoušku

Těsto neobsahuje žádný cukr, ale sladkost mu dodává sušené ovoce. Jde o velmi trvanlivé a také hodně syté pečivo.

Ingredience
  • Na náplň: 800 g sušeného ovoce (švestky, hrušky, jablka, meruňky, datle, fíky)
  • 50 g lískových oříšků
  • 50 g oloupaných mandlí
  • 50 g rozinek
  • 30 g krystalového cukru
  • 50 g másla
  • šťáva z jednoho citrónu
  • trochu rumu
  • 2 lžičky mletého koření: badyán, skořice, hřebíček, muškátový oříšek, zázvor, fenykl
  • Na těsto: 270 g polohrubé mouky
  • 120 g hladké mouky
  • 12 g droždí
  • 1 vejce
  • 250 ml vody
  • sůl

Sušené ovoce nakrájíme na kostičky. V rendlíku rozehřejeme máslo a rozpustíme v něm cukr. Přidáme mandle a oříšky a opečeme je. Do mísy dáme nakrájené ovoce, rozinky, opečené mandle a oříšky, pokapeme rumem a citrónovou šťávou, zasypeme kořením a dobře promícháme.

Hladkou mouku zalijeme 1/8 l vlažné vody, přidáme droždí, promícháme a necháme zkynout. Do mísy prosejeme polohrubou mouku, přidáme vejce, zkynutý kvásek a cca 1/8 l teplé vody a sůl. Vypracujeme tužší těsto, do kterého zapracujeme připravenou ovocnou směs. Těsto rozdělíme na 2 -3 díly, z kterých utvoříme bochánky, přeneseme je na plech a necháme 30 minut odpočinout. Ovocný chléb pečeme ve středně vyhřáté troubě při 150 - 170°C cca 50 minut. Během pečení potíráme bochánky vodou.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko