Rybí filé v bylinkové krustě. Křupavé a voňavé
Recept je velmi jednoduchý, chutný a rychlý. Mohla by to být docela dobrá inspirace pro ty, kteří nemají úplně v oblibě kapra. S bramborovým salátem to bude výborná večeře, podobná té tradiční štědrovečerní.
- 600 g mražených rybích filetů
- 1 polévková lžíce koření na ryby nebo jiných oblíbených bylinek (šalvěj, franzouzské bylinky, italské bylinky)
- polohrubá mouka na obalení
- sůl
- olej na smažení
Rybí filé necháme jen trochu povolit, ale nerozmrazujeme. Osolíme a posypeme oblíbenými bylinkami, které jsme před použitím promnuli v rukou. To proto, aby se více rozvinula jejich vůně. Pak každou porci obalíme v polohrubé mouce tak, že mouku do rybího masa hodně vtlačíme. V rozpáleném oleji smažíme nejprve prudce a pomaleji dopékáme. Takto upravené rybí maso získá křupavou krustu a uvnitř zůstává velmi šťavnaté.
Příloha: vařené nebo pečené brambory, bramborový salát, bramborová kaše, dušená zelenina, čerstvá nebo nakládaná zelenina, kompot...
Pro přípravu tohoto receptu můžeme samozřejmě použít jakoukoliv čerstvou nebo mraženou rybu, ale i kuřecí prsíčka či vepřové kotlety.
Jako další přílohu vyzkoušejte vařenou červenou řepu. Ochuťte ji solí, mletým pepřem, octem a nastrouhaným křenem, na závěr pokapejte olivovým olejem.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.