Polévka pro zahřátí. Míru pálivosti si nastavte dle sebe

Polévka je jako dělaná pro sychravé dny. Krásně náš organismus prohřeje a dodá mu vitaminy. Místo krupek lze použít červenou čočku nebo kuskus, ale třeba i rýži. Maso lze úplně vynechat, pak je vhodná i pro vegetariány.

Ingredience
  • 250 g masa (hovězí, skopové, drůbeží, rybí)
  • 4 PL krupek
  • 2 PL rajčatového protlaku
  • 1 PL mleté sladké papriky
  • 2 PL olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 KL kurkumy
  • 1 KL pálivé papriky (podle chuti nebo kdo co snese)
  • sůl, mletý pepř
  • citrón, petrželka
  • 1 ¼ l vařící vody

Maso nakrájíme na drobné kousky, taktéž řapíkatý celer a česnek na tenké plátky.

Vše dáme do dostatečně velkého hrnce, přidáme proprané krupky, všechno koření, olej a rajčatový protlak. Zalijeme vařící vodou a pod poklicí pomalým varem vše uvaříme do měkka. To trvá podle zvoleného masa cca 1 - 1 ½   hodiny. Po této době se všechny chutě náležitě prolnou, polévka je správně tak akorát hustá. Je-li potřeba dosolíme, opepříme  a můžeme servírovat. Polévku podáváme v misce posypanou nakrájenou petrželkou a před konzumací si ji každý pokape dostatečným množstvím citrónové šťávy.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko