Polévka pro zahřátí. Míru pálivosti si nastavte dle sebe
Polévka je jako dělaná pro sychravé dny. Krásně náš organismus prohřeje a dodá mu vitaminy. Místo krupek lze použít červenou čočku nebo kuskus, ale třeba i rýži. Maso lze úplně vynechat, pak je vhodná i pro vegetariány.
- 250 g masa (hovězí, skopové, drůbeží, rybí)
- 4 PL krupek
- 2 PL rajčatového protlaku
- 1 PL mleté sladké papriky
- 2 PL olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 KL kurkumy
- 1 KL pálivé papriky (podle chuti nebo kdo co snese)
- sůl, mletý pepř
- citrón, petrželka
- 1 ¼ l vařící vody
Maso nakrájíme na drobné kousky, taktéž řapíkatý celer a česnek na tenké plátky.
Vše dáme do dostatečně velkého hrnce, přidáme proprané krupky, všechno koření, olej a rajčatový protlak. Zalijeme vařící vodou a pod poklicí pomalým varem vše uvaříme do měkka. To trvá podle zvoleného masa cca 1 - 1 ½ hodiny. Po této době se všechny chutě náležitě prolnou, polévka je správně tak akorát hustá. Je-li potřeba dosolíme, opepříme a můžeme servírovat. Polévku podáváme v misce posypanou nakrájenou petrželkou a před konzumací si ji každý pokape dostatečným množstvím citrónové šťávy.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.