Krušné hory jsou můj život

6. srpen 2014

Rodáka z Plzně Rudolfa Chlada učarovaly hory. Natolik, že se na začátku 70. let přestěhoval na Boží Dar, aby se tam stal členem Horské služby. Později dokonce náčelníkem. Dnes si užívá důchodu a je předsedou občanského sdružení Rosnatka.

Vystudovaný stavební projektant měl z kanceláře výhled na Krušné hory. Práce v projekci ho ale neuspokojovala, proto kývl na nabídku kamaráda, aby šel k Horské službě jako dobrovolník. Lyžovat uměl už odmalička, kdy s ním rodiče, vášniví lyžaři, jezdili do Perninku.

Nastálo ho záchranáři mezi sebe přijali v roce 1974. Jejich náčelníkem se stal o 14 let později. Po dalších dvou letech začal šéfovat horské službě ve federální republice, po rozpadu republiky dělal šest let náčelníka Horské služby ČR. Za 40 let v práci chyběl jen šest dní!

Rudolf Chlad odešel k prvnímu lednu 2010 do důchodu. Na Krušné hory ale nezanevřel. Kromě jiných aktivit je také předsedou občanského sdružení Rosnatka, které se stará o ochranu krušnohorské přírody.

Jakou historii píše toto občanské sdružení? Proč právě název Rosnatka? A na kterých projektech se podílí?

Odpovědi i na tyto otázky se dozvíte od Rudolfa Chlada, pokud si přehrajete záznam rozhovoru s moderátorem Radimem Jehlíkem.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio