Kryštof: Lolita

15. červen 2022

Skupina Kryštof vznikla v roce 1992 v Havířově jako The Kryštof. Anglický rod určitý si před název přidali jako výsměch českým v uvozovkách anglicky zpívajícím garážovým skupinám, které se tak snažily prosadit na hudební televizní stanici MTV.

The Kryštof koncertovali už po třech měsících zkoušení a měli i několik hitů, jejich popularita ovšem tehdy nepřesáhla okolí Havířova.

Skupina zpočátku prošla mnoha personálními změnami. Ta správná sestava se sešla až při natáčení třetího dema. Vzniklo během týdne v ostravském studiu Barbarella a jak se později ukázalo, bylo pro Kryštofy zlomové. Skladby Poletím, Nasavač, Zvířata, Motýlek, Duppa Gruppa, Cosmoshop a Ženy zaujaly firmu MONITOR-EMI natolik, že klukům nabídla smlouvu na regulérní nosič. Vyšel v roce 2002 a píseň Lolita se na podzim stala nejhranější písní v české rádiovém éteru.

Kryštof je od roku 2001 opakovaným držitelem některé z cen Akademie populární hudby s názvem Anděl, jen skupinou roku byla zatím 4x, v anketě Český slavík získala v roce 2013 první místo. Už její první album s názvem Magnetické pole získalo platinovou desku, šestinásobnou platinu pak získalo v roce 2016 její album Srdcebeat. O rok později oslavila skupina Kryštof 25 let své existence koncertem na fotbalovém stadiónu Evžena Rošického na pražském Strahově. Přišlo jí skandovat 40 tisíc fanoušků.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio