Které jedlé houby můžeme očekávat v květnu a začátkem června?

13. květen 2021

Převážně chladné a poměrně větrné počasí bez dostatečné vláhy zatím růstu hub nepřálo, nadějné jsou květnové deště. Houbaři by se postupně mohli radovat z několika druhů jedlých jarních hub.

„Pokud by se les prolil a bude teplo, houby se snad konečně objeví. Měly by to být závojenky podtrnky, které už jsem i našel. Měly by se pomnožit májovky, následně kozáci. A když bude dostatečně mokro a namočí se kmeny, poroste sírovec žlutooranžový,“ vyjmenovává mykolog Zdeněk Hájek jedlé houby, na které se v nejbližší době pravděpodobně můžeme těšit.

Jednou z prvních lupenatých hub rostoucích na jaře je závojenka podtrnka, která se hodí na smaženici nebo do polévky. Jak název napovídá, vyskytuje se hlavně pod trnkami, sbírat ji ale můžeme i pod růžokvětými stromy. A kde ji hledat? V sadech, zahradách, parcích a na okrajích lesů. Často roste ve skupinách.

Popis závojenky podtrnky

„Podtrnka je menší až středně velká houba. Klobouk široký od 4 do 8 cm bývá nejdřív kuželovitý až zvoncovitý, potom sklopený až plochý, na středu se širším vyniklým hrbolem. Okraj klobouku je podehnutý, pokožka šedohnědá. Je to houba hygrofánní, vodou nasákavá. Když je mokro, klobouk ztmavne, když je sucho, vyschne a může mít až béžovou barvu. Závojenka podtrnka roste spíš trsnatě. Naspodu mívá zpočátku bílé lupeny, které jsou široce přirostlé ke třeni, později nabíhají do růžova,“ popisuje houbu mykolog, „všechny závojenky mají růžový výtrusný prach, od kterého lupeny růžoví. Třeň bývá až 10 cm dlouhý, rovný, někdy prohnutý a dole trochu ztluštělý, bílý nebo našedlý, hladký, může být i mírně vláknitý. Dužnina je našedle bělavá a chrupavčitá. Chuť a vůně je moučná, někdy až silně moučná, jakoby po zatuchlé mouce.“

Jak vypadá sírovec žlutooranžový, čirůvka májovka, kozák březový nebo opeňka měnlivá, dříve šupinovka opeňka? Který z chorošů je vhodný pro včelaře do dýmáčku? Jak zvýšit obsah vitamínu D v houbách? Také o tom hovoří Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň, v houbařské poradně.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio