Kuře s rýží a "sosíkem"

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Kuře s rýží a "sosíkem"
recept: lektorka vaření Helena Jůzová
Suroviny :
1 kuře
1/3 másla
3 stroužky česneku
2 lžičky mleté sladké papriky
2 lžičky kari koření
3 lžičky soli
pepř (podle chuti)
2 polévkové lžíce medu
voda
hladká mouka
Postup:
Máslo rozehřejeme a přimícháme do něj prolisovaný česnek, papriku, kari koření, sůl, trochu pepře a med. Rozmícháme a naporcované kuře touto směsí ze všech stran potřeme. Naskládáme do pekáčku a přilijeme vodu asi do výše 1 cm. Pečeme přiklopené ve vyhřáté troubě na 200°C. V případě potřeby podléváme vodou. Ke konci odklopíme, aby se vypekla kůrka. Aby nám vznikl sosík, do vypečené šťávy přidáme mouku smíchanou s trochou vody. Nepřidáváme jí moc, aby nám z toho nevznikla omáčka, ale pokud se tak stane, zředíme vodou a krátce povaříme.

Ideální přílohou ke kuřeti se sosíkem je rýže, dušená či vařená tak jak máte rádi. Ale pokud rýži neradi, tak ji klidně nahraďte bramborami nebo pečivem či chlebem.
.
autor: šéfkuchař