Kuřecí špízy se sýrem
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na 3-4 porce:
- 250 g kuřecích prsou
- 250 g ementálu nebo sýra podobného typu
- 50 g anglické slaniny
- kořenící směs gurmán nebo jiné oblíbené koření nebo bylinky
- sůl
- hladká mouka
- vejce
- strouhanka
- sezam
- olej
Postup:
Maso a sýr nakrájíme na kostky o velikosti cca 2x2 cm, slaninu na plátky. Maso osolíme a okořeníme oblíbeným kořením. Na jehlu nebo špejli střídavě napichujeme maso a sýr, prokládáme plátky slaniny. Připravení špízy obalíme v mouce, protáhneme rozšlehanými vejci a nakonec obalíme ve strouhance, do které jsme promíchali sezamová semínka. Aby sýr při smažení nevytékal, obalujeme dvakrát ve vejcích a ve strouhance. Připravené špízy smažíme ze všech stran v rozpáleném oleji do zlatavého zabarvení.
Doporučená příloha: brambory v různých úpravách, bramborová kaše, chléb, zeleninové saláty, dušená zelenina, čerstvá nebo nakládané zelenina.
Poznámka:
Solíme opatrně, obzvlášť v případě, že použijeme k ochucení kořenící směs, která obsahuje sůl!
Celková doba přípravy je cca 40 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.