Květákové placičky. Rychlý oběd s masem i bez něj
Pokrm je připravený z květáku, ale velice dobře můžeme použít i jinou zeleninu. Výborné placičky jsou například z kapusty. Jen je třeba ji před přípravou trochu povařit a pak jemně nakrájet.
- 1 středně velký květák (cca 600 g)
- 3 - 4 vejce
- 50 g nastrouhaného tvrdého sýra
- 200 g uzeného masa nebo uzeniny
- cca 5 polévkových lžic mléka
- hrst strouhanky
- mletý pepř, sůl
- olej nebo sádlo na smažení
Očištěný syrový květák a sýr nastrouháme. Přidáme na kostičky nakrájené maso nebo uzeninu, mlékem navlhčenou strouhanku, žloutky, opepříme, osolíme a promícháme. Na závěr do směsi lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Lžící tvoříme placičky, které z obou stran smažíme v rozpáleném tuku.
Příloha: vařené nebo pečené brambory, bramborová kaše, čerstvá zelenina
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka