Kvůli nedostatku sněhu chybí v Plzeňském kraji podzemní i povrchová voda

30. leden 2020 10:35

Hydrologové upozorňují na nízký stav podzemních vod v Plzeňském kraji. Situace se během zimy zhoršila, a to kvůli nedostatku sněhu a dešťových srážek. Problém s vodou řeší například Česká studánka na Domažlicku.

„Nacházíme se poblíž České Kubice v lokalitě, která se jmenuje Česká studánka, přímo u České studánky. Ta je aktuálně bez vody. Když to srovnám s minulými lety, ještě tak pět šest let zpátky, byla studánka vždy plná. Dokonce se v kronikách popisuje, že se jedná o jeden z nejsilnějších pramenů na úbočí Čerchova. Poslední tři roky, kdy je to sucho, tak studánka vysychá pravidelně v podzimních měsících. V tuto dobu už tu ale většinou voda znovu byla. Teď je úplně suchá. Čekáme, jestli přijde sníh. Jsme 730 metrů nad mořem a jsme bez sněhu,“ popsal lesník Václav Fišer.

Česká studánka na Domažlicku je stále bez vody. I to je jeden z důsledků suché zimy bez sněhu, kterou právě prožíváme

Na chybějící podzemní vodu v Plzeňském kraji upozorňuje vedoucí oddělení podzemních vod Českého hydrometeorologického ústavu Martin Zrzavecký. Podle něj situace v regionu není dobrá: „My ji hodnotíme jako silně podnormální. Je to stejné jako ve větší části naší republiky, kde problémy s vodou jsou.“

Mimořádně nízkou hladinu podzemní vody vykazují například zkušební vrty v Klášteře u Nepomuku nebo ve Vstiši u Dobřan. Podle Martina Zrzaveckého výhled, co se podzemních vod týče, do budoucna neslibuje žádné výrazné zlepšení. „Zásoby vody ve sněhu jsou minimální a ani srážky nebyly výrazné. Pokud zásoby nebo srážky nepřijdou teď v jarních měsících, nelze očekávat nějaké zlepšení stavu podzemních vod v roce 2020,“ upozornil Zrzavecký.

Menší množství vody hlásí také řeka Radbuza

„Pokud to porovnáme k aktuálnímu období, to znamená pro leden, tak je průtok výrazně podprůměrný. Pohybujeme se zhruba okolo jedné třetiny průměrů. Aktuální úrovně naplnění vodních nádrží pro toto období jsou na běžné úrovni. Nutné je podívat se na předchozí období. V průběhu letošní zimy nedocházelo k žádnému předvypouštění nádrží, v reakci na sněhové podmínky a podobně. Poklesy hladin v nádržích byly přirozené vlivem nepříznivé hydrologické situace, kdy přítoky do nádrží jsou dlouhodobě nižší než celkové odtoky z nádrží,“ dodal ke stavu v nádržích a řekách Karel Zelenka, dispečer Povodí Vltavy.

Jak moc je situace vážná, zatím Zelenka nechce a nemůže hodnotit. Rozhodující podle něj bude množství srážek na přelomu zimy a jara.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio