Lasselsberger nabízí dva uzavírané areály

24. únor 2006
Tento pořad

Lasselsberger Plzeň, výrobce keramických obkladů, hledá nájemce nebo kupce uzavíraných areálů ve Staňkově na Domažlicku a Horní Bříze na Plzeňsku. V prvním případě už jedná s jedním zájemcem o koupi. V Horní Bříze, kde je komplex výrazně větší, je pro firmu reálnější dlouhodobý pronájem.


Továrna v Horní Bříze je podle společnosti těžko prodejná jako celek, a to i když má kompletní infrastrukturu, kde může kdokoli začít vyrábět. V současnosti se hledají nájemci budov. Lidé začnou provoz opouštět v červnu a do konce roku tam definitivně skončí výroba keramických obkladů. Začátkem příštího roku také skončí doplňková produkce.

Radnice v Horní Bříze se s vedením Lasselsbergeru dohodla na vytvoření tříhektarové průmyslové zóny. Firma také slíbila městu se 4500 obyvateli, že ani po ukončení výroby nepřeruší dodávky vody a provoz čistírny, na nichž je závislá horní část města. Areál bude nadále napojen na elektřinu a plyn, než se objeví první nájemci nebo kupci. Uvažuje se také o možnosti, že dojde k převodu zdroje energií na město. Společnost se dále zavázala, že do jeho prostor budou moci nadále docházet učňové krajského učiliště na praktickou výuku keramických oborů.

V Horní Bříze a nedalekém Kaznějově zachová Lasselsberger těžbu surovin - kaolinu, jílů, živců a písků. Do této výroby bude nadále investovat, letos 220 milionů korun. Výroba obkladů zůstane jen v moderních závodech v Rakovníku, Chlumčanech a Podbořanech. Zhruba 50 ze 200 lidí odcházejících z Horní Břízy, může najít místo buď v těžbě surovin, nebo ve výrobě obkladů.

Již v roce 1995 skončila v Horní Bříze výroba šamotových cihel. V této části je dnes v pronájmu několik firem. Před pěti lety ukončil Lasselsberger výrobu kameninových rour v nedaleké Třemešné. Tento zhruba osmihektarový areál, který koupila konkurenční těžební firma Sedlecký kaolin z Karlových Varů, je dlouhodobě nevyužitý.
autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio