Legendární dřevěný betlém v Příchovicích ožije navzdory koronaviru

24. listopad 2020

Jedním z nejznámějších betlémů na jižním Plzeňsku je dřevěný betlém malířky a řezbářky Jiřiny Andrlíkové. Ten obsahuje na 150 vyřezávaných figurek a autorka na něm pracovala přes 30 let.

Příchovická rodačka, které je 83 let, každý rok vystavuje svůj betlém na zahradě u svého domu. Vidět ho mohou zájemci i letos. Mezi prvními figurkami, které paní Jiřina vyrobila, byla samozřejmě svatá rodina a zvířecí obyvatelstvo chlíva a každý rok přidělávala další figurky. Dnes má betlém Jiřiny Andrlíkové kolem 150 figurek. Vedle betlému pod smrkem a borovicí stojí i peklo plné čertíků.

Ve škole paní Jiřinu v malování a kreslení podporovali její učitelé a vyřezávat začala před více jak 30 lety. „Dostala jsem se k tomu tak, že jsem dělala na okresním kulturním středisku řidičku a když jsem svážela na výstavu všelijaké práce řezbářů, tak jsem to také chtěla zkusit,“ zavzpomínala malířka a řezbářka Jiřina Andrlíková. Její první prací byli dva vyřezávání kluci, sedící na bobku. Má je dodnes.

Nejoblíbenější prací samotné paní Andrlíkové je Neruda: Dědova mísa. „Moje maminka sbírala citáty a často si napsala nějaké poučné básničky. Na Dědovu mísu tenkrát chtěla, abych nakreslila obrázky,“ řekla paní Jiřina.

Smysl pro humor a pro recesi paní Andrlíkové nechybí

Nudu nezná, protože stále pracuje. Má také smysl pro humor a vtípky promítá i do svých plastik. Jedním z jejích komických děl je například přerostlá sardinka, deroucí se z krabičky, či 15 cm dlouhý lusk, ze kterého vykukuje Kulihrášek.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio